Anemon Otel'deki basın toplantısında, İskenderun Kaymakamı Muhammet Önder, Vali yardımcıları, AFAD yetkilileri, Çevre, Şehircilik İl Müdürü de hazır bulundu. Hatay’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yapılan çalışmaları detaylarıyla paylaşan Vali Masatlı, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da yürütülen iyileştirme çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak şehrin geleceğini yeniden inşa etme çabalarını anlattı.

Kemer Belediye Merkez Spor dolu dizgin Kemer Belediye Merkez Spor dolu dizgin

Hatay’da dünyanın en büyük iyileştirme operasyonunu başlattıklarını belirten Vali Masatlı, bu kapsamda geçici barınma, sağlık, eğitim, ticaret, sanayi, kültür, sosyal hizmetler ve altyapı gibi birçok alanda çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek

Yaptıkları çalışmalar sonucunda ortaya çok önemli bir sonuç çıktığını da vurgulayan Vali Masatlı “Hatay’a özel bir model oluşturarak bu süreci yönetiyoruz. ‘Afette Hatay Moteli’ ortaya çıktı. Bu kapsamda şehrimizi terk etmeden, yöneticilerimiz ve vatandaşlarımızla birlikte Hatay’ı yeniden ayağa kalkıyoruz. Cumhuriyet tarihimizin en büyük hak sahipliği de Hatay’ımızda oldu 173 bin 353 rakamına ulaştık. En son iki gün daha hak sahipliği başvurusunu açtık. Yapılan incelemeler ve itirazlardan sonra bu rakamımızı tekrardan revize edeceğiz. Bizim rakamımız 176 bini bulur. Belki biraz daha çıkar, belki daha aşağıya düşebilir. Bu sayı bizim taban sayımız. Bizim yapmamız gereken, hak sahipliğinden kaynaklı konut sayısı136 bin 250, yapılması gereken işyeri sayısı15 bin 816’dır” diye konuştu.

TOKİ’nin inşa ettiği kalıcı deprem konutlarıyla ilgili şu ana kadar 4 kez kura çekildiğini hatırlatan Vali Masatlı, “26 bin 269’nun kurası çekildi. Bunları 24 bini kentsel, 2 bin 260’ı da kırsal konut. Dikmece bölgesinde inşa edilen konutlar, Türkiye’de TOKİ’nin yapmış olduğu inşaat alanları içerisinde bir numara. 10 bin 335 konut var. Kısmet olursa Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle beraber beşinci kuramızı da inşallah çekmiş olacağız” dedi.  

Hatay’da oluşturulan rezerv alanlarıyla ilgili sık sık karşılaştıkları itirazlara da değinen Vali Masatlı “Burada vatandaşlarımızın itirazlarını makul karşılıyoruz. Ancak bizim istediğimiz aklıselim düşünmeleridir. Bizim çabamız bundan sonra bu coğrafyada yaşarken daha sağlam, daha kaliteli konutlarda ve korkmadan, hiçbir endişe duymadan yaşamasını temin etmek. Biz buna göre dilekçeleri aldık ve revize ettik. Revize ettikten sonra itiraz sayımız 5 bin 500’dü. Yani 5 bin 500 kişiyi rezerv alanından çıkardık. Bir hafta sonra 3 bin 500’den fazla tekraren müracaat etti, rezerv alana dahil olmak için. Burada bizim en büyük endişemiz zaman kaybının olmaması. Bizim kaybedecek bir günümüz dahi yok. Biran önce vatandaşlarımızın eski hallerine, hatta eskisinden daha iyi hale getirmek için her türlü çalışmayı yapmamız gerekiyor. Rezerv alanları: kişileri hak sahiplerinin, bulunduğu yerde barındırmak, ticaretini yapabilmeleri için oluşturulan bir projedir. Dışarıdan oraya biz dahil edebiliriz. Oradan herhangi bir mülk satın alabiliriz” şeklinde konuştu.

“BİZİ GÖMMEDEN HİÇBİR YABANCI

BURADAN YER ALAMAZ”

Hatay’da yabancıların yer aldığı, yer verileceği şeklindeki iddialarla ilgili de konuşan Vali Masatlı şunları aktardı: “Ben şunu söyledim: ‘Bizi gömmeden hiçbir yabancı buradan yer alamaz, hatta çocuklarımız da buna müsaade etmezler’ Hatay ili Türkiye Cumhuriyeti içerisinde özel bir ildir.  Milli Güvenlik Kurulu kararına göre, Hatay’da mülk satılamaz. Burada yapılacak herhangi bir yatırımda bile valiliğin, ilgili kurumların olur görüşü olmadan, onu da yapamazsınız. Onun için çok müsterih olalım. Hatay’ımızı kültürüyle, insanıyla inançlarıyla töreleriyle aynı şekilde yaşatacağız. Bunu hiç kimse bozamaz, bunun bozulmasına da başta bizler olmak üzere milletvekillerimiz, bakanlarımız, Cumhurbaşkanımız olmak üzere buna müsaade etmezler.”

“32 BİN YABANCI HATAY’I TERK ETTİ!”

Hatay’da barınan yabancılarla ilgili de verileri paylaşan Vali Mustafa Masatlı “İlimizde barınan yabancı sayısı 285 bin 974’dür. Ben devletin yetkili ağızıyım şu an itibariyle ilimizde 253 bin 614 yabancı var. Buradan şunu anlayabilirsiniz, 32 bin kişi yok! Azalmış. Geçen seneye göre ilimizde 32 bin kişi, daha az yabancı var. Kumlu, Reyhanlı ve Yayladağı’nda sınır kapılarımız var. Ortalama her hafta 800 ile 1000 kişi kendi yurtlarına çıkış yapıyor” dedi.    

TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKU

 YENİDEN CANLANIYOR

Antakya’nın kalbi olarak nitelendirilen Kurtuluş Caddesi, Kemalpaşa Caddesi ve Uzun Çarşı gibi bölgelerde de yoğun çalışmaların sürdüğünü belirten Masatlı, bu bölgelerin ilk düzenlemelerinin 6 Şubat 2024 tarihinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Hatay’ın tarihi ve kültürel dokusunun korunmasına yönelik kararlılıkla çalıştıklarını sözlerine ekleyen Vali Masatlı bu caddelerin, hem altyapısı hem de kültürel dokusuyla eski canlılığına kavuşacağını kaydetti.

1732643761538 Copy1732638326094 Copy

1732643761551 Copy

Editör: Halit Sapmaz