Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan iş insanı Sahil Arslan, Suriye ile ticari ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte ticaretin canlandığını ancak hurda metal ithalatının hâlâ yasak olduğunu dile getirdi.
"HURDA LÜBNAN’A GİDİYOR,
TÜRKİYE KAYBEDİYOR"
Hurda meta ithalatı yasağının Türkiye’nin ekonomik kaybına yol açtığını ifade eden Arslan, "Yıllarca Suriye ile ilişkilerimizin düzelmesini bekledik. Yeni dönemde ticaretin canlanacağı ümidiyle yatırımlarımızı hızlandırdık. Ancak, ithalatta tüm ürünlere izin verilmesine rağmen hurda metale anlam veremediğimiz bir şekilde yasak konuldu. Bu nedenle Suriye’den çıkış yapan hurda metaller Türkiye yerine Lübnan’a yönlendiriliyor. Bu büyük bir ekonomik kayıp. Türk sanayicisinin ihtiyacı olan ham maddeyi Lübnan’a kaptırıyoruz. Ticaret Bakanımızdan bu konuda anlayış ve destek bekliyoruz" diye konuştu.
SANAYİCİLERDEN
DESTEK ÇAĞRISI
Öte yandan, Suriye’de faaliyet gösteren Ali Abdülkadir firması yetkilileri de konuyla ilgili açıklama yaparak, hurda metalleri Türkiye’ye satmak istediklerini ancak mevcut yasak nedeniyle Lübnan’a yönlendirmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Sektör temsilcileri de yasağın kaldırılması halinde Türkiye’nin ciddi bir ekonomik kazanç sağlayacağını vurguluyor. Sanayiciler, yerli üretimin ham madde ihtiyacının karşılanması ve ekonomik kayıpların önüne geçilmesi için hurda metal ithalatına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor. Ticaret Bakanlığı’ndan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, iş dünyası ve sektör temsilcileri, Bakan Ömer Bolat’tan çözüm bekliyor.