Giritlioğlu için İstanbul Devlet Tiyatrosu Torun Center'da bir tören düzenlendi. Törene oyuncu Nur Sürer, oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan, şarkıcı ve oyuncu Hülya Avşar, oyuncu Belçim Bilgin, oyuncu Evrim Akın ve çok sayıda seveni katıldı. Törende duygusal anlar da yaşandı.

Veda töreni sonrası Giritlioğlu’nun cenaze namazı ikindi namazını müteakip Teşvikiye Camisi’nde kılındı. Sanatçı, Yarın memleketi Hatay’da Antakya Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

TOMRİS GİRİTLOĞLU KİMDİR?

Manisalı şehit Özdemir için hayır yemeği Manisalı şehit Özdemir için hayır yemeği

1957 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğan Giritlioğlu, Hataylı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitim hayatına Adana’da başladı ve ilkokulun 3. sınıfından sonra TED Ankara Koleji’ne devam etti. Yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı.

Üniversite yıllarında devrimci kimliğiyle tanınan Giritlioğlu, sinema yönetmenliği hedefine ulaşmak için TRT'de çevirmen olarak çalışmaya başladı. Kariyerinin ilk uzun metrajlı filmi "Suyun Öte Yanı" (1991), 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanarak uluslararası alanda dikkat çekti. Giritlioğlu, 1999 yılında "Salkım Hanımın Taneleri" filmiyle geniş bir üne kavuştu. Bu film, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülünü ve Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü'nü aldı.

2002'de TRT'den emekli olduktan sonra özel televizyonlar için dizi projeleri üretmeye başladı. "Kuruşun Yarası," "Çemberimde Gül Oya," "Ihlamurlar Altında," "Hatırla Sevgili," "Karayılan," "Asi," "Gönülçelen," "Kasaba," "Bu Kalp Seni Unutur mu?" ve "Her Şeye Rağmen" gibi dizilerin arkasındaki isim olarak Türk televizyonuna önemli katkılarda bulundu.

Bir süredir kanser tedavisi gören Tomris Giritlioğlu, Türk sinemasının ve televizyonunun önemli isimlerinden biri olarak hatırlanacak. Sanatı, cesur temaları ve güçlü anlatımıyla Giritlioğlu, Türk sinemasında bıraktığı iz bırakıcı mirasıyla anılacak.

459059639 2261639224187772 8430516734592062561 N

Editör: Halit Sapmaz