Hekim Birliği Sendikası Hatay Şube Başkanı Dr. Nurettin Yeral , Deprem öncesinde Hatay'da 60-70 adet aile sağlık merkezi ve yaklaşık 1000 yatak kapasiteli Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi, eski Devlet Hastanesi ek binası, Mustafa Kemal Üniversitesi hastanesi, Özel Defne Akademi Akdeniz Hatay Hastaneleri, Yaşam Tıp Merkezi ve çeşitli kamu ve özel hastanelerin bulunduğunu, deprem sonrası bu sağlık tesislerinin büyük hasar gördüğünü söyledi.

Depremden sonra hekimlerin konteynerlerde ve çadırlarda sahra hastanelerinde hizmet verdiğini belirten Yeral, Antakya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve bazı sağlık merkezlerinin hâlâ konteynerlerde hizmet vermeye devam ettiğini ifade etti.

1. basamak aile sağlık merkezlerinden 66'sının yıkıldığını, bunlardan sadece birinin yeniden inşa edildiğini vurgulayan Yeral, hekimlerin deprem öncesi hizmet puanlarının aynı şekilde talep edildiğini belirtti.

DONANIM VE MALZEME EKSİKLİKLERİ DEVAM EDİYOR

2.basamak sağlık hizmetlerinde, özel ve kamu hastanelerinin ağır hasar aldığını, yeni açılan hastanelerin ise hem yatak sayısı hem de işlev açısından yetersiz olduğunu kaydeden Dr. Yeral, Eğitim Araştırma Hastanelerinin fiziksel yapı, donanım ve malzeme eksikliklerinin devam ettiğini belirtti. Ek ödemelerin Türkiye'nin en düşük ortalamasında olduğunu ve randevu saatlerine uyulmadığını ifade eden Doğramacı, PDC kadrolarının deprem öncesine göre azaldığını ve poliklinik, yoğun bakım, servis yatak sayılarının yetersiz olduğunu dile getirdi.

HEKİMLER İSTİFA EDİYOR

Son bir ayda Hatay İl ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk nöroloji, çocuk enfeksiyon, çocuk kardiyoloji ve çocuk onkoloji gibi branşlarda en az 5-10 hekimin istifa ettiğini belirten Başkan Dr. Yeral, birçok branşta ve hem çocuk hem de yetişkin hastalıklarında istifaların arttığını vurguladı. Üniversite hastanesinde de benzer sorunların yaşandığını, göğüs cerrahisi ve plastik cerrahinin kapandığını, pediyatri bölümünde ciddi eksikliklerin olduğunu söyledi.

AFET BÖLGESİNDE HİZMET VERDİĞİMİZ UNUTULMAMALI

Şube Başkanı Yeral, Hatay’ın 5-6. bölge olarak değerlendirilmesi gerekirken hâlâ 2. bölge olarak sınıflandırıldığına dikkat çekerek,” Sağlık merkezlerinin kapasite ve donanımlarının artırılması gerekiyor. Çalışanlara afet bölgesi durumu gözetilerek ekstra teşvikler sağlanmalı.” dedi.

Türk siber güvenlik devi Picus Security, 45 milyon dolarlık yatırım aldı! Türk siber güvenlik devi Picus Security, 45 milyon dolarlık yatırım aldı!

Hatay’daki sağlık merkezlerinin fiziki yapı, donanım ve malzeme eksiklikleri, barınma sorunları ve sosyal yetersizliklerin yanında ödemelerin düşük ve gecikmeli yapılması, eğitim ve araştırma eksiklikleri gibi birçok sorun olduğunu sözlerine ekleyen Başkan  Yeral,” Bu sebeplerle birçok hekimin Hatay’ı terk etti, dışarıdan gelenlerin ise zor koşullarda hizmet etmeye çalışırken maddi ve manevi açıdan daha az değer görmekte. Bu zor koşullarda ne zamana kadar dayanabiliriz? Hatay’daki sağlık sistemi acil olarak iyileştirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Editör: Ufuk Aktug