Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Arş. Gör. İlknur Külahlıoğlu Çeğil, yürütmekte olduğu TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında, patlıcanda ürün kaybına yol açan Verticillium dahliae (mantar) hastalığına karşı dayanıklılık sağlayan genleri tespit etmeyi ve bu genler hakkında geniş bilgi sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Sebze yetiştirme ve ıslahı alanında çalışan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Arş. Gör. Külahlıoğlu Çeğil, projenin aynı zamanda doktora tezini destekleyen moleküler bir çalışma olduğunu belirtti.
Patlıcanda ve birçok sebzede ciddi ürün kayıplarına neden olan Verticillium dahliae hastalığının üreticilere büyük zararlar verdiğini vurgulayan Külahlıoğlu Çeğil, “Bu hastalığa karşı dayanıklılıkta etkili olan genleri belirlemek amacıyla bu projeyi başlattım. Proje kapsamında, mantara karşı dayanım sağlayan Ve genleri homologlarının ve diğer ilgili genlerin Solanum linnaeanum türünde belirlenmesi hedefleniyor.
Söz konusu genlerin Verticillium dahliae (mantar) karşı dayanımda önemli rol oynadığı kanıtlanabilirse, klasik ıslah programları çok daha kısa sürede sonuçlandırılabilir” dedi.
Projenin en önemli çıktısının ilgili genlerin belirlenmesi ve mekanizmanın aydınlatılması olduğunu belirten Külahlıoğlu Çeğil, bu çalışmanın patlıcan ıslahına önemli katkılar sunacağını ve ilerleyen dönemlerde ekonomik kazanımlara zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, dayanıklı çeşit üretimi açısından da büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.