Önceki gün avlanmaya çıkan gırgır balıkçı tekneleri Samandağ açıklarında avlanma alanlarına ağlarını bıraktı ve ardından çekmeye başladı. Tekneye alınan ağlar boşaltıldığında balıktan çok denizanalarının yüzdüğü görüldü. İkinci ağı bırakan balıkçılar yine aynı manzara ile karşılaştılar. Balıkçı Mithat Eren, cep telefonuna sarılarak gördüklerini kayda alırken ilk kez bu şekilde karşılaştıklarını, şaşkınlıklarını da gizlemediler.
AKINTIYA KAPLIRLARSA KÖRFEZDE GÖRÜLEBİLİR
İskenderun Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, İskenderun Körfezine giren ve çıkan iki akıntı sisteminin olmasından dolayı körfez dışında görülen denizanalarının akıntıya kapılmaları durumunda kıyılarda da görülebileceğini söyledi.
Özcan, belirli dönemlerde sayıca fazla gözlendiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Görülen Rhopilema nomadica (göçmen denizanası) türü. Havaların ısınması ile birlikte denizin suyu da yavaş yavaş ısınmaya başladı. Özellikle açıklarda Samandağ bölgesinde balıkçılık faaliyetleri yürüten balıkçılarımız karşılaştı. İstilacı olan egzotik deniz anası türümüz Rhopilema nomadica yoğun bir popülasyon oluşturduğu görmekteyiz. Özellikle gırgır avcılığında 35 kulacın üzerindeki derinliklerde görüldü. Yoğunlaştı net bir şekilde görebilmekteyiz.
Bu türümüzün özellikle Bu dönemlerde bu kadar yoğun olarak karşımıza çıkmazdı. Gelişi biraz erken oldu. Daha önceleri bu tarihlerde Akdeniz'in sıcak bölgelerinde Mısır, İsrail ve Lübnan o bölgelerde görülüyordu. Bizim buralara gelmeleri 2 haftayı buluyordu. Bu da Mart'ın başında görüyorduk. Çok erken bir dönemde kıyılarımıza görmeye başladı. Eğer akıntıya kapılırlarsa Körfez içine de girebilir. Kıyılarımıza da görülebilme ihtimali var. Bir tehlike veya tehdit söz konusu değil ama akıntıyla birlikte körfezin içerisine girip kıyılarda görülmesi durumunda vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Zehirli olduğu için dokunmasınlar, ellemesinler üniversitemize ve yetkili kurumlara gördüklerinde haber vermelerini istiyoruz.”