Son zamanlarda ilaç temininde yaşanan sıkıntılar hasta ile eczacıyı karşı karşıya getiriyor. Hatay Eczacı Odası İskenderun Temsilcisi Ecz. Ahmet Türen konuyla ilgili iskenderun.org mikrofonlarına açıklama yaptı.

İlaç yokluklarının bazı spesifik olduğun gibi çok basit tedavilerde kullanılan ağrı kesici, kas gevşetici, grip ilaçları olmak üzere şu anda birçok ilaçta ya ilacın olmadığını ya da olan ilaçlar da depolardan kısıtlı sayılarda alabildiklerini ifade eden Ecz. Ahmet Türen “Bu durum da vatandaşlarla bizi karşı karşıya getiriyor. Eczacılarımızın bu konuda suçu ihmali yok. Sistemin sağlıklı yürümesi için stoklarımızı sürekli güncelliyoruz, takip ediyoruz ancak maalesef ilaç yoklukları halen devam ediyor. İlaç firmaları ilacı üretmekle hükümlüler, bunların bir maliyetleri var, geldiğimiz nokta artan maliyetlerden dolayı ilaç firmaları ilaç üretmekten imtina ediyorlar, maalesef bu bir gerçek. İlaç firmaları ilaç üretmekten ve eczanelere ilaç göndermekten biraz kendilerini geri plana itiyorlar. bu sorunu çözmek için ilaçlara zam yapılmakta ancak ilaca gelen zam doğrudan eczane ekonomilerine yarayan bir durum değildir ve maalesef çok anlık bir çözüm oluyor” diye konuştu.

Gelen zamdan dolayı ilaç piyasaya çıktığını daha sonra artan maliyetler devam ettiği için bu enflasyon ortamında ilaç bulmakta gene zorlandıklarını vurgulayan Ecz. Türen “Bu defa yeni zam bekliyoruz, zam yapıyor devlet, tekrar zam bekliyorlar. Artan maliyetleri karşılama adına, belki firmalara yarasın diye zam yapılıyor ama maalesef şu anda bu sistemi çözmüyor sıkıntılarımızı. Eylül ekim ayı gibi tekrar dilendiriliyor. Normalde ilaca zam her sene şubat ayında yılda bir defa zam yapılır, ilk defa son 10 yıldır Temmuz ayında bir ara zam yapıldı. O zamla beraber eczacı karına da kısmi bir düzenleme yapıldı ama maalesef günümüz koşullarını karşılamadığı için firmaların tekrar zam beklentisine girildi. Benim ön görüm şubattan önce bir zaman geleceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Yaklaşık bir ay önce eylem planı hazırladıklarını hatırlatan Hatay Eczacı Odası İskenderun Temsilcisi Ecz. Ahmet Türen şunları söyledi: “Açıkladık bunu her gün aşama aşama yol kat ediyoruz. Cumhurbaşkanımızdan randevu talep edildi, eczacılar birliği tarafından sorunların en üst seviyede çözülmesi konusunda randevu talebi gelene kadar bizler de sosyal medyada sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Eczanelerimize afiş hazırlıyoruz. Bu şekilde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Maalesef eczacılar hak ettiği değer verilmiyor. Geçtiğimiz ayda da hatta bu ay içerisinde ek ödeme genelgesi hazırlandı, sağlıkta ek ödeme, birçok hekim diş hekimi sağlık personelin ek ödemelerinin düzenleme yapıldı ama maalesef burada da eczacılar unutuldu, geri plana itildi. Bu konuda da kamu eczacılarımızın mağduriyetini dile getirmek isterim. Gerek eczane, eczacıları gerek kamudaki eczacılar, maalesef hak ettiği yerde değiller. ilaçlar reçeteye yazıldığı zaman hangi koşulları sağladığı zaman sosyal güvenlik kurumu tarafından ödeneceğini belirleyen kurallara sağlık uygulama tebliği diyoruz, kısaca biz SUT diyoruz. bu sut’la ilgilide çok sık değişmesi değişen kuralların anlaşılır uygulana bilir olmaması kaynaklı olarak hasta vatandaş mağdur oluyor ve Hasta ve eczacı karşı karşıya kalıyor. Doktor tedavisini planlıyor reçetesini yazıyor ama eczaneye geldiği zaman sağlık uygulama tebliği koşullarını sağlamadığı için maalesef eczacı ilaçları veremiyor. Bunların bu kadar sık değişmemesini günlük eczane pratiğine ülkemizin gerçeklerine uygun bir şekilde değiştirilmesini istiyoruz. İlaç yokluklarının eczane yokluklarına dönüşmesini istemiyoruz. Eczacıya hak ettiği değer verilsin istiyoruz. Eczanelerimiz yaşasın, eczaneler devam etsin istiyoruz”  

Akciğer kanserinin birincil nedeni ‘SİGARA’ Akciğer kanserinin birincil nedeni ‘SİGARA’

Editör: TE Bilisim