Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Habib Yücel Dalgıç, karides konusunda şu an iyi bir süreçte olduklarını belirterek iklim değişikliği nedeniyle kısa bir süre balık çıkışının düşük olabildiğini söyledi.
İran'dan yapılan yüksek miktardaki karides ithalatının, yerel piyasayı olumsuz etkilediğini ve bu nedenle karideslerin satılamadığına dikkat çeken Birlik Başkanı Habib Yücel Dalgıç “Sezonun başlamasıyla da İskenderun Körfezi karidesinin satışı konusun da sıkıntı yaşıyoruz. İran’dan inanılmaz şekilde karides ithalatı var, besi ithalatı, inanılmaz derecede yüksek miktarda geliyor ve bu bizim piyasamızı çok bozuyor. Karidesimizi satamıyoruz. Karidesimizi dondurmak zorunda kalıyoruz. Kısa bir süre içerisinde bu konuyla ilgili acil çözümler bekliyoruz. Bizi çok sıkıntıya sokuyor karidesimiz para etmiyor!” diye konuştu.
İskenderun Balık Satış Entegre Tesisleri Kooperatif Başkanı Mehmet Ali Aytekin ise sezonun başlangıcında balıkçı teknelerinin denize açıldığını ve bu yıl bol çeşit olduğuna işaret ederek "Karides bolluğu yaşıyoruz. Karides fiyatları sınıfına göre değişiyor. Jumbo karides 950 TL, birinci sınıf karideslerin 800 TL, daha düşük sınıf karidesler ise 300-450 TL arasında satılıyor. Balıkçı esnafı olarak biz halkı, uygun fiyatlı karides tüketmeye davet ediyoruz. Bir ay sonra bu karidesi bulamazsınız, fiyatlar çok artacak" dedi.
Balık fiyatlarının da düşüş gösterdiğini kaydeden Aytekin, gümüş balığın kilosunun 300-350 TL'den 150 TL'ye, barbun fiyatının ise 450 TL'den 250 TL'ye düştüğünü aktardı.
Balıkçı esnafı da, sezonun açık olduğu 10 gün içinde fiyatların yarı yarıya düştüğünü ve talebin iyi olduğunu vurgulayarak gümüş balığın kilosunun 150 TL, hamsinin 100 TL, palamutun ise 80 TL’den başladığı ifade etti.
Emekçi ve emekli ailelere destek olmak amacıyla fiyatları düşürdüklerinin altını çizen balıkçı esnafı, halkı balık tüketmeye teşvik etmek istediklerini sözlerine ekleyerek “Bir döner parasına bir kilo balık satıyoruz, İskenderun halkını balık almaya davet ediyoruz” dedi.