Koza Buluşmaları’nın konuğu Şebnem İşigüzel oldu Koza Buluşmaları’nın konuğu Şebnem İşigüzel oldu

Körfezdeki hak sahipleri bilgilendirildi!

Belediye Kültür Sarayında gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, koordinatör kaymakamlar, İsmet İnönü Mahalle Muhtarı Engin Aktuğ, Kentsel Dönüşüm 1. Daire Başkanı Aynır Gökalp ile hak sahibi vatandaşlar katıldı.

Mahalle Muhtarı Engin Aktuğ bu toplantının körfez blokları, genel olarak mahalleyle ilgili olduğunu belirterek kaymakam, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürü, Kentsel Dönüşüm 1. Daire Başkanı Aynır Gökalp’in katkılarıyla düzenlendiğini ifade etti.        

Gerçekleştirilen toplantıda 6 Şubat depremleri sonrası hak sahiplerinin talebi üzerine rezerv ve yerinde dönüşüm kararı verilen İsmet İnönü Mahallesi Körfez Bloklarının yeniden projelendirilmesi, inşası vatandaşlara teslimine kadar birçok sorulara yanıt verilmeye çalışıldı.

Kentsel dönüşüm 1. Daire başkanı Aynur Gökalp, İsmet İnönü Mahallesinde belirledikleri bir proje alanı oluğuna işaret ederek “Bakanlığımızla yürütülen uygulamalarla ilgili bilgi vereceğim. İskenderun ilçesi Şevre mıntıkası olarak tabuda geçen Mahalledeki proje alanımızda yaklaşık 8.5 hektar alanımızda uygulama yürütüyoruz. Bu alan içerisinde hak sahibi tespiti ve gayrimenkul derleme çalışmalarını tamamladık. Proje çalışmalarımızı büyük oranla tamamladık. Proje alanı sınırı içerisinde de ay sonuna kadar ay sonuna kadar ihaleye çıkılmış olacak. Geri kalan proje çalışmamız tamamlanmak üzere inşallah proje alanın bütününde, yakın zaman da yapım ihalesine çıkacağız ve inşaata başlayacağız, en kısa zamanda da size teslim edeceğiz” dedi.

Üretilen konutlarla ilgili burada nasıl bir uygulama yürüttüklerini de aktaran Aynur Gökalp “İlk önce proje alanınızdaki bağımsız birim sayılarını analiz ediyoruz, ona göre de metrekareleri, bağımsız birim sayısını analiz edip ona göre proje çalışması yürüttük. Burada hiçbir hak sahiplerini mağdur etmedik sizin proje alanımızda tüm hak sahiplerimizin 3+1 olacak şekilde konut ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Her hangi bir problemimiz yok, hiçbir hak sahibimiz proje dışına gitmeyecek ve dışardan hiçbir hak sahibi de buraya gelemeyecek. Biz proje alanın bütünün de konut ihtiyacını sağlamaya yönelik yürütüyoruz” diye konuştu.

Aynur Gökalp, henüz kira yardımlarına başlanmadığını bildiklerini, evlerin tahliye edildiğini ama henüz kira yardımlarına başlanmadığını, onunla ilgilide çalışmalarının son aşamaya geldiğini, yakın zamanda muhtemelen 1 hafta on güne kadar kira yardımları, taşıma yardımları talep eden hak sahiplerinin yapılmasına başlanacağını bununla ilgili çalışmanın da son aşamada olduğunu kaydetti. 

İhale çalışması yapılmadığı için borçlanma çalışmasının oluşmadığının altını çizen Aynur Gökalp “Bu zaten borçlanma çalışması inşaatın bitip konutlar teslim hale geldiği zaman netleşir. Ama sayın bakan yardımcımızın da sürekli dile getirdiği gibi borçlanmaya takılmayın, bu sizi yıpratacak ödeme güçlüğüne sebep olacak şekilde borçlanma miktarı olmayacak. Biz zaten borçlanma yaparken genel itibariyle bir maliyet analizi yapıp daha sonrasın da sizin deprem öncesinde 5 Şubattaki değeriniz neyse hiç yıkılmış gibi derlemesini yapmadan, sanki yapınız ayaktaymış gibi derlemesini yapıp, sonra da mahsuplaşıyoruz. Yani üretilen konutun değeri ne, sizin toplam değeriniz ne? Arsa ağacınız, yapı veya müştemilatınız, her şeyiniz değerlenip aradaki bedel farkı neyse onla mahsuplaşıyoruz. Eğer biz size borçluysak, ödemesini biz gerçekleştiriyoruz, yok siz bize borçluysanız, o zaman da ödeme kabiliyeti var mı, yok mu, bu borcu analiz edip, daha sonra mevzuat gereği cumhurbaşkanımızın eğer indirim olmasını ön görüyorsa, cumhurbaşkanımızın onayını alıyoruz. Daha sonrasında da sizin borçlanmanızı gerçekleştiriyoruz. Bu kesinlikle sizi yıpratacak bir borçlanma olmayacak” şeklinde konuştu.  

Hak sahibi bir vatandaş yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Kooperatifken bu siteden ev almış insanım. Körfez yapı kooperatiften biz o zaman evlerimizi satın alırken yerlerine göre, katlarına göre şimdi ben ekrana bakınca eski körfezle alakası olmayan bir çizimle karşı karşıyayım. Şimdi ben düşünüyorum, benim ev körfezin en güzel yerinde, üstelik az hasarlı olan bir binadaydı. Beşinci kattı, ben her hangi bir yerin birinci katını da çekebilirim, bu bana büyük bir haksızlık olmayacak mı? Buna daha farklı bir çözüm bulunamaz mıydı? Madem yerinde dönüşüm, mademki 6 kat yapılacak zemin artı 5. Bizim körfezdeki en yüksek binamız 6 katlıydı, 6 kat olduğuna göre herkesin kendi dairesi kendi yerinde yapılamaz mıydı? Ben zaten 1 yıldır kahroluyorum, büyük bir belirsizlik içindeydim. Hak sahipliğim bile yok ama rezerve alanını içerisinde olduğum için oradan yararlanacağım söyleniyor. Bu proje içerisinde zaten sosyal alan yok mudur? Niye biz körfezin zenginliği olan arazimizi tekrar bağışlıyoruz?”

Hak sahibi vatandaşın sorularını yanıtlayan Aynur Gökalp de “Bürüt dairenin neti 70 metrekare değil, önce onu söyleyin, neti 96 metrekare, zaten sizin mevcuttaki 100 ve 120 metre kare arasında maksimum konutlar var. Bizde ona göre bürüt olan 129 metre kareyi üretmişiz ve de bu durumda neti yaklaşık 100 metrekare, dolayısıyla sizin mevcut sahip olduğunuz metrekareden çok da farklı, uzak değil. En başında söylediğim gibi hak sahipliği tespiti ve değerlendirme yapıyoruz. Derleme çalışmaları yaparken zaten bu hususu dikkate alıyoruz. Yani sizin dairenizin mevcuttaki durumu şerefesi yüksekse, zaten sizin değerlendirmeniz de yüksek çıkacak, o oranda, dolayısıyla sizin bir kaybınız olmayacak” diye konuştu.  

I M G 20240321 142346

I M G 20240321 143731I M G 20240321 142944I M G 20240321 141707

Editör: Halit Sapmaz