Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit ve Dul Yetimleri'nde Konya'ya ziyaret Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit ve Dul Yetimleri'nde Konya'ya ziyaret

Haytalının, geçtiğimiz yıla kadar yalnızca Antakya Affan Cafe’de yapıldığını, kendisinin 12 yıl Affan’da çalıştığını kaydeden Antiochia Haytalı&Dondurma İşletmecisi Reşat Günal, İskenderunlulara yavaş yavaş haytalıyı sevdirdiklerini kaydetti.

Pandemi sürecinde açıldıklarını ve o dönemde iş yönünden sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını ifade eden Günal, işlerin yavaş yavaş açıldığını ifade etti.

Haytalının ‘bicibici’ ile karıştırıldığını ancak kesinlikle aynı şey olmadığını belirten Günal; “Haytalı bicibici değildir, nişastası sütle yapılır, tamamen şekersizdir. Üzerine haytalıya ait özel el yapımı sütlü dondurma ilave edilir. Son olarak da gül suyu dökülerek servis edilir. Bicibici de ise nişasta suyla yapılır. Üzerine pudra şekeri koyarlar. Arap kültürüne ait olan bu tatlı Beyrut’un Hayta köyünden ismini almaktadır. Zamanında Hayta köyü çok fakir bir yer olduğundan dondurma yerine hafif karsanbaş tarzı birşeyler yaparlarmış. Türkiye’de sadece Affan kahvesinde yapılıyor, bende oradan geldim, 12 yıl orada hizmet verdim. Kendi yerimi İskenderun’a açtım. Yaz kış yapmaya devam ediyoruz. Biz imalatçı olarak İskenderun’da tekiz. Onun dışında Affan kahvesinin verdiği yerler var” dedi.

İskenderunluların yavaş yavaş haytalıyı tanıdıklarını ve sevdiklerini ifade eden Günal; “İlk senemiz biraz zorlu geçti. Hem pandemi süreci, hem de kendimizi tam tanıtamadık. Burada bizi Affan kahvesinden tanıyanlar oldu. İlk sene zorluydu ama ikinci sene çok iyiydi. Yavaş yavaş talep artıyor. Haytalıyı bilmeyenler kapıdan girdiğinde bicibici var mı diyorlar. Bizde haytalı var diyoruz, ikisi aynı şey diyorlar. Haytalıyı verince buz soruyorlar. Bizde haytalının dondurmalı, bicibicinin buzlu olduğunu anlatıyoruz. İkisi farklı şeyler. Bir iki kaşık yedikten sonra, bicibici ve haytalının farkını anlıyorlar. Güzel tepkiler alıyoruz, bu da bizi mutlu ediyor. Kendimizi yavaş yavaş tanıtıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim