Kendine has tadı olan, yendiğinde kıtır kıtır ağızda dağılan, iplere dizili olarak evlerin en belirgin köşesinde asılı duran kahke Hatay’a özgü bir atıştırmalık. Çay, süte bandırılıp tüketilen, kuru kuru da yenebilen kahke galeta, İskenderun’da da özel fırınlarında üretiliyor. Sadece kahke pişirilen bu fırınların da her geçen gün sayıları azalıyor. Kent Merkezi Yenişehir Mahallesinde bulunan Vakıflar Fırını da geleneksel bu lezzeti ısrarla sürdürmeye çalışan fırınlardan biri.      

         Hatay Kahkesi Galeta, yapımının çok meşakkatli olduğunu ifade eden Vakfılar Fırını sahibi Mehmet Şirin Kanat mayalanmasından, hamuruna fırında pişirimi ve müşteriye ulaşıncaya kadarki Lezzet yolculuğunu anlatarak “Kahke, nohut mayasından yapılıyor. Bunun hazırlığı için gece saat üçte kalkılıyor. Öncesinde ise Akşam saat 9'da mayamızı koyuyoruz. Nohut mayası tam kıvama geliyor ve saat 03.00'te hamurumuzu yoğuruyoruz. Bir-iki saat bekledikten sonra Kazan atıyoruz, soda veriyoruz, biraz kabarması için. Yarım saat 45 dakika bekliyor, ondan sonra kahke yapımına başlıyoruz. Sonra islim odası var, onu işlem odasına koyuyoruz, yarım saat bir saat kadar bekledikten sonra fırına veriyoruz. fırında 45-50 dakika pişiyor ondan sonra satışımız yapıyoruz” diye konuştu.  

20 senedir Vakıflar fırında kahke yaptıklarını sözlerine ekleyen Mehmet Şirin Kanat “Mahiyetler çok yükseldi, un, maya susam çok pahalı ondan şikâyetçiyiz. Odun 100 fiyatları arttı. Bütün malzemelerin fiyatları arttı, kâğıttan ipte her şey zamlandı. Bir ipte 20 adet var, 15 TL'ye satıyorduk, mahiyetler yükselince 20 TL yaptık, yine de zarar ediyoruz ama ne yapalım ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

Kocaeli'de kentsel inovasyona destek Kocaeli'de kentsel inovasyona destek

Editör: TE Bilisim