İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) deprem anından bu yana depremden etkilenen vatandaşlara katkı sunma çabasını sürdürüyor. Psikolog Uğur Seküçoğlu İSTE’de deprem ve psikolojik sağlamlıkla alakalı online bir konferans verdi.

Travmanın tanımı ve günlük hayatta karşımıza nasıl çıktığını anlatarak konuşmasına başlayan Psikolog Seküçoğlu, Birey aradan 2 ay geçmesine rağmen halen geceleri yatamamak, sürekli yer sallanıyor gibi hissetmek, kapalı alanlara girememek, sürekli olarak kendisini suçlamak gibi travma tepkileri veriyorsa psikolojik destek alma zamanı geldiğine işaret etti.

Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir

Öncelikle fizyolojik ihtiyaçların giderilmesi sonrasında ise psikolojik sağlamlık çalışılmaya başlanması gerektiğini ifade eden Psikolog Uğur Seküçoğlu, “Çünkü ikisi bir arada olmalıdır. Düşünceler, duygular ve davranışlar iç içedir. Eğer değişmek ve psikolojik sağlamlık oluşturmak istiyorsak öncelikle düşüncelerimizi değiştirmeliyiz. Eğer düşüncelerimiz, duygularımız değişir, duygularımız değişirse davranışlarımız ve beraberinde hayatımız da değişir” dedi.

Ölüm ve yas süreçlerinin tabulaştırılmaması ve üzerlerine konuşmakta bir sakınca olmadığı gibi faydası da olduğunun altını çizen Psikolog Seküçoğlu, bireyin kendisine ne istemediğini söylemekten vazgeçip, ne istediği sorusuna odaklanmasının faydalı olacağını vurguladı.

Psikolog Uğur Seküçoğlu’na konferans için teşekkür eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci “Deprem hayatımızın her alanını etkiledi. Psikolojik olarak dayanıklı olmak, sürecin bundan sonrasını yönetebilmek adına çok kıymetlidir. Konuyla ilgili düzenlediğimiz konferansın depremden etkilenen herkese faydalı olmasını diliyorum. Yaralarımızı birlikte saracak, daha aydınlık yarınlarımızı beraber inşa edeceğiz” dedi.

WhatsApp Image 2023-04-12 at 08.01.39

Editör: Halit Sapmaz