Bu yetki, İSTE (İskenderun Teknik Üniversitesi)’ni Türkiye’de bu alanda yetki alan ikinci üniversite yaparak büyük bir gurur kaynağı oldu. Artık İSTE öğrencileri, zorunlu derslerin yanı sıra sunulan mesleki seçmeli dersleri başarıyla tamamladıktan ve deniz ile atölye stajlarını bitirdikten sonra Uzakyol Vardiya Mühendisi olarak görev alabilecekler. Bu gelişme, mezunlara sadece tersaneler, gemi ve yat tasarım ofisleri ile yan sanayi kuruluşlarında değil, aynı zamanda ticari gemilerde de çalışma fırsatı sunuyor. Böylece İSTE öğrencileri, geniş bir sektörel yelpazede nitelikli istihdam olanaklarına sahip olacak ve kariyerlerine güçlü bir başlangıç yapacak.
TÜİK tarafından yayımlanan Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri verilerine göre, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü lisans bölümleri arasında en yüksek ortalama kazanca sahip ilk on bölüm arasında 9. sırada yer alırken, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 5. sırada bulunuyor. Bu veriler, İSTE mezunlarının yüksek gelirli bir meslek hayatına adım atacaklarını gösteriyor.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ergül Yaşar, bu yetkinin bölge ve İskenderun’a yeni bir istihdam alanı oluşturacağını ve Fakülte Öğretim Elemanları ile öğrencilerinin bu heyecanı birlikte yaşadığını belirterek, yakın zamanda Türk denizciliğine farklı müjdeler de sunacaklarını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Duruël ise, İSTE’nin bu önemli kazanımından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek “Bu yetki, denizcilik sektöründe artan nitelikli Uzakyol Vardiya Mühendisi ihtiyacının karşılanmasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Sürece katkı sunan başta akademik ve idari personelimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, bu gelişmenin üniversitemize, şehrimize, ülkemize ve denizcilik sektörüne hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
İSTE’nin aldığı bu yetki, sadece üniversite için değil, İskenderun, Türkiye ve küresel denizcilik sektörü için de önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.