Dörtyol Kuzuculu Mahallesinde vatandaşın ayağına giderek, cadde üzerinde kaldırımda kurduğu pratik tezgâhla kalaycılık zanaatını devam ettiren dedesinin dedesi doğma büyüme Selanikli muhacirlerinden Haydar usta, yıpranmış bakır kap kacakları kalaylayarak yeniliyor.  

        

SELANİK MUHACİRLERİ KALAYCI OLUR

Türkiye’de kalaycılık yapanların büyük bölümünün kendisi gibi Selanik muhacirleri olduğunu belirten Haydar usta, “Biz Selanik muhaciriyiz. Muhacirlerin yüzde doksanı kalaycı, demirci olur, Bu meslek bize büyüklerimizden kalma bir yadigâr, altın bilezik” dedi.

 

KALAYCILIK BİZİM İÇİN SANAT

Türkan Saylan Bursa’da anıldı Türkan Saylan Bursa’da anıldı

Kalaycılığın kendileri için bir hobi haline geldiğini aktaran Haydar usta “Biz artık bu işe maddiyat gözüyle bakmıyor, bir sanat gözüyle bakıyoruz, zevkle devam ettiriyoruz. Bakır var oldukça biz de varız. Bakır kapları kullananlar büyükşehirlerde pek kalmadı. Hatay ve çevresindeki köyleri olsun, Adana, Osmaniye Çukurova tarafı, nar ekşisi salça yaptıklarından dolayı bakırdan büyük kazanlar kaplar halen kullanılıyor. Vatandaş köy yerinde yaşadığı için bu bakır kazan, kapları kullanıyorlar, belli bir aşınmadan sonra kalaylamak gerekiyor. Biz de bu işi geçmişten bugüne devam ettiriyoruz” diye konuştu.   

Editör: TE Bilisim