Kızıldeniz’den gelerek Süveyş kalanından geçiş yapan, 2000'li yılların başlarında Akdeniz'de görülmeye başlanan lesepsiyen (Balon Balığının, 5 türünün Türk karasularında bulunuyor.

Popülasyonu azaltmak, tehlikeye dikkat çekmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığı yakalanan balon balığı kuyruk adedi karşılığı balıkçıya destek uygulaması başlattı.

Balon balığı ile mücadelede balıkçıların tutmasının karşılığında verilen desteğin üç yılda 194. 726 TL ödeme yapıldığını ifade eden İskenderun İlçe Tarım Müdürü Sinan Uğurlu, “2021 yılında 884 yakalanan balon balığına 3772 Tl, 2022 yılında yakalanan 15553 adet balon balığına 68042 Tl ve 2023 yılında yakalanan 34269 balon balığı için 122 bin 912 Tl destekleme ödemesi ile denizdeki popülasyonunu azalma mücadelesi verilmiştir" dedi.

BALON BALIĞI İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

İskenderun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Su ürünleri mühendisi Musa Bebek de, zehirli olan balon balığını avlayan balıkçılara bakanlık olarak desteğin devam ettiğini işaret etti.

İskenderun’da bir vatandaşın avladığı balon balığını evine götürerek tüketmesinin ardından meydana gelen zehirlenme olayının ardından tehlikeye dikkat çeken İskenderun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Su ürünleri mühendisi Musa Bebek, bu konuda balıkçıları sürekli bilgilendirildiğini hatırlattı.

POPÜLASYONU AZALTMAK TEHLİKEYE DİKKET ÇEKMEK

Balon balığı zehri bünyesinde besleyen bir tür olduğunu özellikle karaciğerlerinde ‘tetrodotoksin’ maddesi bulunduğunu ifade eden Bebek  “Bu madde zehirli yönüyle dikkat çeker. TTX koduyla bilimsel kaynaklarda yer alan tetrodotoksin, balon balığını tüketen kişinin vücuduna yayılır. Zehirli bir özelliği olan TTX kimyasalı, siyanürden daha etkili bir zehirdir. Bu zehir insanın sinir sistemini çökertir. İstenmeyen sonuçlara yol açabilir. 2000'li yılların başlarında Akdeniz'de görülmeye başlanan lesepsiyen, bu balıkların, 5 türünün bulunuyor.  

Akdeniz'de balon balığını yiyen predatör tür bulunmaması nedeniyle, bu tür oldukça tehlikeli bir hale geldi. Kuvvetli çenesi bulunan balon balıkları, oltaların iğnelerini kırabildiği için tutulması da oldukça zor. Kara sularımızda yayılım gösteren yabancı istilacı balon balıklarının popülasyonlarının ve stoka katılım oranlarının düşürülmesi, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılması, sucul biyolojik çeşitliliğin ve stokların korunması, kaynakların sürdürülebilir ve rasyonel kullanılabilirliğinin sağlanması hedefleniyor” diye konuştu.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Türkiye'ye geliyor Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Türkiye'ye geliyor

Geçerli ruhsat tezkeresine sahip balıkçı gemisi ile su ürünleri avcılık faaliyeti yapan ve istilacı balon balığı türlerini avlayan balıkçılara adet başına destekleme yapıldığını sözlerine ekleyen Bebek, Balon balığı türlerinden ‘lagocephalus sceleratus’ avcılığı yapanlara, 200 bin adede kadar adet başına 12,5 lira, diğer türlerini avlayanlara da 1 milyon adede kadar adet başına 2,5 lira destekleme ödemesi yapıldığını kaydetti.

vlcsnap-2024-01-03-18h40m32s398

Editör: Halit Sapmaz