Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, Avcılar, avladıkları hayvan popülasyonlarının tükenebileceğinin bilincine vardığını ve türlerin korunabileceği alanların oluşturulması için mücadele ettiklerini ifade ederek “Bu alanda Hatay’dan Eczacı Hasan Karaca ve Merhum Araştırmacı yazar Mehmet Şahankaya’yı örnek gösterebiliriz” dedi.

 

Avcıların faydacı bir temele dayanan kaygılarının, ormanların dağların sulak alanların korunması gereken alanlar olduğuna ilişkin düşünceyi açığa çıkardığını ve korumacı hareketin gelişmesine yol açtığını vurgulayan Öğünç “Hatay Tabiatı Koruma Derneğinin Öncelikli hedefi daima habitat kayıplarının önüne geçmek olmuştur. Dağlar, sulak alanlar çayır ve meralar yaban yaşamın evidir. Bu ev yıkılırsa yabanda yaşam da biter. İl genelinde vahşi madenciliğe karşı mücadele ederken, kurutulan sulak alanların yeniden oluşturulup mevcutta var olanlardaki sorunların çözümü için çalışmalar sürdürürken bireysel olarak avcılardan da destek gördük ancak ne yazık ki nedendir bilinmez kurumsal anlamda avcılardan destek göremedik. Yaban hayatının kuluçka yerleri olan sulak alanların ava kapatılmasında çok ciddi dirençle karşılaştık, hakaretlere maruz kaldık ve hatta haddi aşıp olayı bireysellestirenlere de denk geldik” şeklinde konuştu.

 

Yurdun dört bir yanından gelen tüfekle öldürülmüş Karaca’lar, Dağkeçileri, Yaban Tavşanı, Vaşak, Turaç, Şahin, Kartal, Leylek görüntülerinin büyük bir üzüntü ile izleyerek kahrolduklarını sözlerine ekleyen Öğünç şunları söyledi: “Avcı kimdir? Attığını öldüren midir, çok vuran mıdır, vurduklarını önüne dizip kahraman edasıyla pozunu verip marifetmiş gibi anlatan mıdır? Yoksa avcılık; öldürmek, daha fazla öldürmek, durmadan öldürmek olarak görenlere karşı durup habitat kaybına karşı mücadele etmek midir? Kurulduğu günden itibaren Hatay İlimiz başta olmak üzere Anadolu’da farklı yerlerinde doğa koruma, tür koruma, tür araştırma ve geliştirme çalışmaları yürüten Hatay Tabiatı Koruma Derneği bugün yüzlerce gönüllüsüyle “iyiliğe dayalı ilişkiler” düsturuyla koruma çalışmalarına devam etmektedir. Bu koruma çalışmalarında yanımızda avcılık çatısı altında kendisini ifade eden dostlarımızı da görmek istiyoruz. Daha çok öldürmeyi hedeflediğimizde çocuklarımıza bırakacak bir yaban hayatı kalmayacak. Gelin birlikte koruyalım”

Manisa'da Erasmus+ öğrencilerine kültürel etkileşim Manisa'da Erasmus+ öğrencilerine kültürel etkileşim

 

Editör: TE Bilisim