HBB Başkan adayı Öntürk’ün basınla buluşmasında AK Parti Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Kemal Karahan, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, AK Parti Hatay İl Başkanı Mustafa Erdoğan, MHP İl Başkanı Mehmet Fevzi Altay, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, AK Parti Antakya İlçe Başkanı Emrullah Gülen, MHP Antakya İlçe Başkanı Metin Taşçı, il ve ilçe teşkilatları da hazır bulundu.
Rakipleriyle polemiğe girmeden, kendi projelerini aktarmaya devam edeceklerini kaydeden Öntürk, açık hava müzesi haline getirecekleri Hatay’ın, 5 yıl içinde de Türkiye’nin en önemli turizm kenti olacağını vurgulayarak “Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığımız hayırlı olsun. 6 Şubat’ta felaketi yaşadık. Aramızdan ayrılanlara rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Tüm enerjimizi şehrin imar ve ihyası için harcıyoruz. Birçok ilçe alt ve üst yapısını kaybetmiş durumda. Hatay’ı ayağa kaldırmak lazım. Bunu yaparken Hatay’ın tarihini, kültürünü bilmek lazım. Biz şehrimizi iyi tanıyoruz. Biz bu hassasiyetleri dikkate alarak kentimizi ayağa kaldıracağız. Köylerin, mahallelerin sorunlarını iyi biliyoruz. Bu şehri eski günlerinden daha iyi bir noktaya getireceğiz. Bu şehri hep birlikte ayağa kaldıracağız. Kampanyamız sade bir şekilde devam edecek. En alasını yapacak güce de sahibiz. Şehrimizi yormadan, yasımızı unutmadan şehri ayağa kaldıracağız” diye konuştu.
Depremle ilgili en önemli konu kentin yeniden ayağa kaldırılması olduğunun altını çizen Öntürk “110 bin hak sahibi var. 65 bin civarında planlandı. Antakya’da Gülderen, Orhanlı, Payas, Defne’de yapılanlar var. Rezerv alanda yapılacaklar var. 50 bin civarında. 50 bin konut ihtiyacı daha var. Rezerv alan yapılanması yapıyoruz. Şehrimizde hak sahibi olup konut sahibi olmayan kalmayacak. Şehrin altyapı sorunu var. Yol sorunu var. Kriz anında şehrin çıkışı çok zor. 6 Şubat’ta bunu yaşadık. Belen’den Antakya’ya gelen otoyolu mutlaka yapacağız. Hassa’da yapacağımız Otoyol ile de yol sorununu çözeceğiz. Kapalı otopark yapmamız lazım. Çok geniş sahil var. Sahil düzenlemesi turizm master planı ile vatandaşlarımızı denizle buluşturacağız” şeklinde konuştu.
71 koruma altında tarihi varlığının bulunduğuna işaret eden HBB Başkan adayı Mehmet Öntürk şöyle devam etti: “50 tanesinin ihalesi yapıldı. Hatay’ı açık hava müzesi haline getireceğiz. Şehirde meslek dalları dağınık. Tüm mesleklerin ayrı bölgelerde siteleri olmalı. Şehir bir plan içinde olmalı. OSB ile işsizliği çözmemiz lazım. Her ilçenin kendine has özellikleri var. İskenderun sahil bandının feyezan kanalının düzenlenmesi lazım. Çocukların ders çalışacağı alan yok. Üniversite şehri diyoruz. Ama öğrencilerin çalışacağı alan yapmamız lazım. Çok sorunumuz var. Biz hala köylerin yol sorununu konuşuyoruz. Bir Büyükşehir suyu vermekten aciz olmamalı. Yeni bir belediyecilik anlayışı lazım. Vatandaşın derdiyle dertleneceksiniz. İnşallah 31 Mart’ta şehrimizi gerçek belediyecilik ile buluşturacağız. Köylerin yol, elektrik, su sorunu bitecek. Köylerin buluşma meydanı olmalı. Köy kültürünü kaybettik. Şehirciliği adam gibi yapacağız. 1000 yıllık tarihe uygun şekilde yapacağız…”
KONUTLARIN GECİKMESİNİN NEDENİ ZEMİN
Hatay’daki depremzede vatandaşları kalıcı konutlara yerleştirilmesi konusuna da değinen Öntürk “Konutları, işyerlerini o bölge halkına vereceğiz. Fazla konut olursa satışa çıkartılacak. Zeminin balçık olduğu bölgelerde zemini güçlendiriyor, sağlam konutları inşa edeceğiz. Hassa’da hak sahibinden fazla konut yaptık. Altınözü, Payas’ta fazlasıyla konut yaptık. Asıl mesele Antakya, Defne, Samandağ, İskenderun’da. Gecikmesinin nedeni de zemin sorunu” dedi.
SURİYELİLERİN ÜLKELERİNDE
HAYAT KURMALARINI İSTİYORUM
2011 yılından buyana başta Hatay olmak üzere Türkiye genelinde yaşayan sığınmacı Suriyelilerle ilgili de Öntürk, yalnızca Suriyelilere değil, Bosnalılara, Iraklılara, herkese ülkeyi açtıklarını, ancak şu anki çabalarının Suriyeli vatandaşların ülkelerinde hayat kurmaları olduğunu kaydetti.