Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi Özel Eğitim Uzmanı Gülümser Şenay, Özel Eğitim Uzmanı Seyran Daud ve Ergoterapist Aygül Topaloğlu, Özel Eğitim programları ve Ergoterapi branşları ile ilgili bilgiler verdi.

Ergoterapi seansları ile çocukları gelişimsel olarak bütüncül bakış açısı ile desteklediklerini anlatan Ergoterapist Aygül Topaloğlu, bu seanslar ile çocukların güçlü yönlerini kullanarak problem alanlarını keyifli program halinde sunduklarını dile getirdi.

DOSABSİAD'dan akademik iş birliği DOSABSİAD'dan akademik iş birliği

Terapi sürecinin ancak çocuğun aktif katılımı ile verimli hale gelebileceğini önemseyen Ergoterapist Aygül Topaloğlu, otizimli çocuğu olan ailelere de seslenerek,”  Eğer ki çocukta riskli görülen herhangi bir semptom ve bulgu var ise hızlıca uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir. Otizimde kreş tek başına çözüm değildir.”diyerek, şöyle konuştu;

 “Tanısı olanlardan otizim, dehb (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), özgül öğrenme güçlüğü, gelişimsel gerilik, genetik sendromlar vb.) birçok tanı grubu ile çalışmaktayız. Otizimde sıklıkla karşılaştığımız tablolar arasında genetik geçiş ile birlikte 0-3 yaş döneminde yoğun ekran maruziyeti, ihmal edilmiş bebeklik dönemi ve çevresel uyaranlara yeterince maruz kalmama gibi etken faktörlerden bahsedebilirim.

 Bir uzman olarak şu verileri sizinle paylaşabilirim; Amerika'daki hastalık önleme ve Kontrol Merkezi'nin son bildirilen 2023 raporuna göre otizmin sıklığı 1/36'dır. Bu veri bize her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığını göstermektedir. Aynı zamanda bu veri otizm riskinin ne kadar yükseldiğini de bizlere göstermektedir. Otizimle mücadelede en etkili yöntem olan Erken Müdahale ihtimalini arttırabilmek için 3 yaşına kadar her çocuğun en az bir defa çocuk psikiyatrisi tarafından muayene edilmesi büyük önem taşımaktadır. Eğer ki çocukta riskli görülen herhangi bir semptom ve bulgu var ise hızlıca uzman kişilerden destek almalarını öneririm. Maalesef ki değerlendirme görüşmelerinde ailelerden sıklıkla duyduğum cümlelerden bir tanesi ‘Kreşe verin düzelir dediler, verdik ama düzelmedi.’ Sevgili aileler tipik olmayan gelişim gösteren çocuklarda kreş tek başına çözüm değildir. Çocukların kreşe hazır olmaları gelişimsel anlamda tüm gelişim basamaklarında ( bilişsel, duyusal, duygusal, motor gelişim gibi) normal aralığın içinde olmaları ile mümkündür. Her çocuk kendi hızında ilerler. Eğer ki; çocuğunuzun gelişiminde bir problem olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden ilgili alanda uzman kişiye danışın. Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi’nde pediatrik alanda danışanlara hizmet sunmaktayım. Bu zamana kadar tanısı olan /olmayan birçok çocuk ile çalıştım”

Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi Özel Eğitim programları hakkında bilgiler aktaran, Özel Eğitim Uzmanı Gülümser Şenay ve Seyran Daud,  kişiye özel bireyselleştirilmiş ve grup etkinlikleri programlarından bahsederek şöyle devam etti:

 “Özel eğitim denince insanların kafasında soru işaretleri olmaktadır. Özel eğitim demek ağır zihinsel öğrenme güçlüğü çeken garip hareketleri olan engel durumları görüntüde belli olan çocuklara eğitim veren gözüyle bakılmaktadır. Bizim kurumumuzda Özel eğitim demek çocuğun gelişimsel, bireysel, ilişki kurabilme, devam ettirebilme, ortak ilgi alanı oluşturma ve bu alanın sürekliliğini sağlayabilme, temel düzeyde sosyal referansları algılayabilme, gündelik hayata dair problem çözebilme bu doğrultuda planlama yapabilme becerileri kazandırmayı amaçlar Otizm spektrum bozukluğu, Uyaran eksikliği (telefon&tablete maruz kalmış çocuk), Asperger sendromu, Down sendromu, Gelişim geriliği, konuşma ve dil bozukluğu, duygusal davranış ve dikkat problemleri, özelliklerini değerlendirebilen ve çocuklara uygun etkinlik planlanması yapan kişilerdir” diye açıklamalarda bulundular.

Özel eğitimde eskisi gibi aba yöntemi kullanmamaktayız çocuklarla masa başında değil oyun oynayarak eğlenerek, dil gelişiminin, sosyal gelişimi, davranış problemlerinin üstesinden gelmekteyiz Çünkü seans sırasında mutlu olan çocuk iletişimi sürdürür hızlı öğrenir ve oyun esnasında öğrendiği bilgileri günlük yaşamında uygular. Her şeyin başı kendini ifade edebilen özgür mutlu çocuklardır

Çocuğunuzdan ne zaman şüphe edersiniz? Gülümsemiyor ise sizin yüz ifadelerinize tepki vermiyor, bir şeyi işaret ederek göstermiyor, el sallama, ismi söylendiğinde bakmıyor, 16. ayda tek sözcükler konuşmuyorsa, hayali oyunlar oynamıyorsa, 2 - 3 yaşlarında iki ve üç kelimelik cümleler kurmuyorsa, söylenene tepki vermiyorsa, işaret ederek gösterdiğiniz yere bakmıyorsa, taklit etmiyor ya da sınırlı taklit becerisi varsa, oyuncakları amacına uygun oynamıyorsa, akranların oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ilişkisiz ortada söylüyorsa, sallanma ve çırpınma hareketleri varsa, bazı eşyaları döndürmek sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamdaki düzen ve rutin değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, zaman kaybetmeden uzman kadromuzla değerlendirilmesi için kurumumuza bekliyoruz”

Editör: Ufuk Aktug