Özel güvenlik görevlileri, bu görevi yapmak için bazı kurslara gitmeli ve sertifika sahibi olmalıdır. Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişiler için silahlı ve silahsız iki farklı görev bulunur. Bu sınıflandırma için de özel eğitimler mevcuttur. Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlisi olmak için gerekli eğitimleri almak gerekir. Eğitimlerin yanı sıra eğitimi bitirdiğine dair de belge gereklidir. Kurslardan alınan sertifika sayesinde kişi eğitimiyle ilgili bir diploma almış sayılır ve resmi olarak işe başlayabilir. Sertifika sahibi olmak için kişinin mutlaka onaylı bir güvenlik sertifikası veren kursa başlaması ve sertifikasını başarılı bir şekilde alması gerekir.
İstihdam alanlarının geniş olmasının, özel güvenlik kurslarına ilgiyi de arttırdığını kaydeden Mazman Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Kurumu Yöneticisi Mehmet Bozkurt, kursiyerlere ‘güvenlik tedbirleri’ konusunda bilgiler aktarırken, sorularımızı da yanıtladı.
Güvenlik eğitimi, alınan sertifika ve sonrasındaki çalışma alanları hakkında konuşan Bozkurt; “Şu an verdiğimiz ders güvenlik tedbirleri. Özel güvenlik görevlilerinin çalışabilecekleri işyerlerinde alabilecekleri bütün güvenlik tedbirlerini detaylarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Kursumuzda ortalama silahlı eğitim 18 gün, silahsız eğitim 15 gün olarak eğitim veriyoruz. Bu süre zarfında 11 tane dersten arkadaşlar eğitim alıyorlar, 100 soru üzerinden sınava tabi tutuyorlar ve 60 üstü puan alanlar başarılı oluyorlar. Eğitim sonunda silahlı veya silahsız olarak alınan sertifikalarla iş başvurularında bulunabiliyorlar. Şu an yoğun şekilde avm’lerde, özel işyerleri, fabrikalar, bankalar ciddi iş sahaları. Şu anda resmi olarak kurumlarımızda İlçe Spor müdürlüğü, Adalet Bakanlığı gibi, özel güvenlik görevlisi alırken ‘özel güvenlik sertifikası’ isteyerek başvuruları tamamlıyor. Bu şekilde iş imkanı da şu an için talebi arttırıyor. Özellikle birkaç yıldır talep artıyor, daha da artacağa benziyor” şeklinde konuştu.