Vatandaşların hazırlıklarını şimdiden yapmaya başladığı Ramazan ayının bereketli sofraları ve sağlıklı beslenme konusunda Diyetisyen Manolya Nur Üşür, otuz günlük bu süreçle ilgili ipuçları verdi.

 

Kuruyemişlerle ilgili yeni araştırma yayımlandı... Kanıtlar güçlendi Kuruyemişlerle ilgili yeni araştırma yayımlandı... Kanıtlar güçlendi

Ramazan’da en dikkat edilmesi gerekenlerin başında su tüketimi geldiğinin altını çizen Diyetisyen Manolya Nur Üşür, “Uzun saatler boyunca su tüketemeyeceğimizden dolayı iftarımızı açarken 1 bardak su ile açmamız hem vücuttaki su dengemizi hem de iştah kontrolümüzü sağlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca iftardan sahura 2-2,5 litre suyumuzu içmek gün içinde aşırı susuzluk hissini engelleyecektir” dedi.

 

İFTARIMIZI AÇARKEN

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

İftarın iki aşamalı yapılmasını öneren Diyetisyen Üşür “Bu yöntem iftarda aşırı tüketimi engelleyecektir. İlk aşamada suyumuzu çorbamızı zeytin veya hurmamızı yemeli daha sonra bir bardak daha su içip 5-10 dakika beklememiz açlık kan şekerimizi dengelememize yardımcı olacaktır.

İkinci aşama proteinden, karbonhidrattan ve yağdan dengeli tabak modelimize uyarak ve porsiyonlarımıza dikkat ederek yapılmalıdır. Ramazan ayında bol çeşitli sofralarımız meşhurdur. Ama bu sofralarda ızgara, fırın, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanarak hazırladığımız menüler ön planda olmalıdır. Salataları sofralarımızdan eksik etmeyelim. Özellikle gazlı içecekler yerine kefir, ayran, yoğurt tüketimine yönelelim” diye konuştu.

 

İftardan 1-1,5 saat sonra ortalama 40 dakika yapacak tempolu yürüyüşlerin bu süreçte kilo kontrolü sağlamada etkili olacağını da ifade eden Diyetisyen Üşür “Mineralli maden sularının tüketimi de sindirimimizi kolaylaştırıp ağırlık hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır” dedi.

 

Tatlı isteğini daha çok meyve veya sütlü tatlılardan karşılamanın daha doğru olacağını aktaran Üşür “İftardan sonra tatlı tüketimi yerine 1 veya 2 ara öğün tüketmeniz ve bu ara öğünlerin meyve, kuruyemiş ya da sütlü tatlılar olması sizin için iyi olacaktır. Sahura kalkmamız ve sahurda besin tüketimi yapmamız çok önemli. Sahurda mutlaka bir süt grubu (yoğurt, kefir veya süt), peynir, yumurta, ceviz, tuzsuz zeytin, domates yeşillik ve tam tahıllı tam buğdaylı bir ekmek tüketmemiz gerekmektedir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri, salamura zeytinler, turşu, beyaz ekmek, kızartma patates ve peynir tüketimleri gün içinde susuzluğu arttırır ve hızlı acıkmaya sebep olur bu yüzden bu besinlerden uzak durulmalı. Sahurda da mutlaka 3-4 bardağa kadar suyu içilmeli ve mutlaka bir kupa bitki çayı da tüketilmeli. Ramazan ayının manevi değerlerini konuşmaya kelimeler yetmez, bu yüzden biz sağlık ve kilo kontrolü kısmı hakkında bilgiler vermek istedik. Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim