Ayna Kültür-Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım ‘Sokağımız Defne Kokuyor’ etkinliğinin artık gelenekselleştirdiklerini belirterek “Sokağımız başka şeyler kokacağına defne koksun, daha güzel şeyler koksun derdindeyiz. Zeytin, defne hala varken bu bölgede mitolojide devam ediyor demektir. Bu kadim gelenekler de bizim ilişkilerimizi daha derin daha anlamlı kılıyor. Bundan dolayı bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Yaklaşık 25 yıldır Defne Sabunu yapan Ali Kiremit, Defne Sabununun yapım aşamalarını üyelerle katılımcılara anlattı.

Kiremit; “Defne sabunu yapmak için önce zeytinyağı ve defne yağı kazana konuyor. Isındıktan sonra kostiği su ile karıştırıp eritiyoruz, ölçülü olarak yağların üzerine döküyoruz. Belirli bir aşamaya geldiği zaman ateşten alıp yere indiriyoruz. İndikten sonra kendiliğinden sabuna dönüşmeye başlıyor, kabarıyor, köpürüyor. Sabuna dönüştükten sonra daha da katılaşması için tekrar ateşe koyuyoruz. Ateşte bir miktar kaldıktan sonra karıştırıyoruz. Katılaşıp sabun haline geldikten sonra kalıba döküyoruz, düzeltiyoruz. Bir saat bekledikten sonra bıçağımızla kesip kullanıma hazır hale getiriyoruz” dedi.

Kayseri Büyükşehir'den 1 tonluk sucuk döneri Kayseri Büyükşehir'den 1 tonluk sucuk döneri

Yaptıkları defne sabunun tamamen katkısız ve doğal olduğunu kaydeden Kiremit; “Sabunumuz tamamen doğal. Zeytinyağı ve Defne yağıyla yapıyoruz, herhangi bir katkı maddesi yok. Kokusunu tamamen defne yağından alıyor, herhangi bir esans katmıyoruz. İyi sabun kokusundan belli olur, kullanırken belli olur, köpürmesinden ve çabuk erimemesinden belli oluyor. Defne yağı ne kadar fazlaysa daha çok köpürür ve yumuşak olur. Pamuk yağından da yapanlar var ama biz zeytinyağı ve defne yağından yapıyoruz. Belli bir oranı yok istediğiniz yağdan istediğiniz kadar koyabilirsiniz” şeklinde konuştu. Kiremit, 1 kg sabundan yaklaşık 4 kalıp sabun çıktığını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim