Hatay’da İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen, Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ile Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi takımının yer aldığı toplantıya, Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Servet Mullaoğlu, İl Başkanı Harun Tiryaki, ilçe Başkanı Hüseyin Derin, Önceki dönem Milletvekili İsmet Tokdemir, Dörtyol Belediye Başkanı Bahadır Amaç, ve çok sayıda iş insanı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını İTSO Başkanı Levent Yılmaz yaptı.
İskenderun’un güçlü ekonomik altyapısı, coğrafi konumu ve sanayi potansiyeli ile bölgenin en önemli şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan İTSO Başkanı Levent Yılmaz, ancak son yıllarda yaşanan sel, yangın, terör saldırıları ve 6 Şubat depremi nedeniyle bölgenin büyük zarar gördüğünü söyledi.
Deprem sonrası istihdamın azaldığını, liman faaliyetlerinin aksadığını ve KOBİ’lerde ciddi iş kayıpları yaşandığını ifade eden Yılmaz işletmelerin yeniden ayağa kalkabilmesi için çeşitli kredi, vergi indirimi ve teşvik desteklerinin devreye sokulduğunu, toparlanma sürecinin devam ettiğini ancak sabırlı olunması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre değerlendirmelerini sürdüren İTSO Başkanı Yılmaz “Hatay’ın 2023 yılı dış ticaretinde 2022’ye kıyasla %30’luk bir düşüş yaşandığını ancak 2024 yılında rakamların deprem öncesi seviyelere yaklaşarak ihracatın milyar dolar seviyesine, ithalatın ise 6.2 milyar dolara ulaştığını” aktardı.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA MODELİ ŞART"
Ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe Bu toplantının siyasi bir etkinlik olmadığını, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkınma ile büyümesi gerektiğini vurguladı.
Son 20 yıldır uygulanan ekonomik politikaların sorunları çözmekten uzak olduğunun altını çizen Karatepe, faiz ve döviz kuru odaklı politikaların yeterli olmayacağını, Ekonomik büyümenin kapsayıcı, üretime ve paylaşmaya dayalı bir modelle sağlanması gerektiğini kaydetti.
BÖLGE EKONOMİSİNİN GELECEĞİ
Özel sektör ve kamu iş birliğiyle Türkiye’nin daha sağlam bir ekonomik yapıya kavuşması gerektiğine değinen Karatepe, iş dünyasının yaşadığı vize sorunlarına da vurgu yaparak “İhracat yapan iş insanlarının ve teknik personelin vize engeli nedeniyle yurt dışına çıkmakta zorluk yaşıyor. Bu Türkiye’nin dış politikadaki yapısal sorunlarının bir göstergesidir. Türkiye’nin dış politikada daha etkin adımlar atması gerekir, iş dünyasının önündeki bürokratik engelleri kaldırılmalıdır. Ayrıca İskenderun’un ekonomik potansiyeli yüksek bir şehir. Ancak altyapı ve destek mekanizmaları güçlendirilmesi gerekir. İş dünyasının temsilcileri, toparlanma sürecinin hızlanması için daha fazla teşvik ve destek beklentisi içerisindedir” diye konuştu.