Suriye’deki olaylar nedeniyle Muhammet Alsawas ailesinin bir süre önce Türkiye’ye sığındığını ve Adana’ya yerleştiğini anlatan Avukat Hande Rızvanoğlu “25 yaşındaki Suriye Uyruklu müvekkilim Muhammet Alsawas’ın da ailesinin yanına gelmek istediğini bunun için kampta kaldığı süre içerisinde bana ulaştı. Ülkesinde rejime karşı karışmış olduğu eylemler nedeniyle Adana’daki ailesinin yanına gelmeye çalışan Muhammet için gerekli yasal müracaatları yaptık. Kampta kaldığı süre içerisinde kendisine zorla evrak imzalatıldığını ve Afrin’e gönderilmek istendiğini aktardı. Bunun için ilgili makamlara ulaşmaya çalıştım ancak bir türlü irtibat kuramadık. Müvekkilimin rızası dışında Suriye’ye gönderildi” diye konuştu.
Ağustos ayının ilk günlerinde müvekkilinin Türkiye’ye geldiği ve geçici barınma kampına alındığını, ön kayıt belgesi verilerek geçici koruma kapsamında bulunduğunu vurgulayan Avukat Rızvanoğlu “Kamptan bana ulaşarak Adana’daki ailesinin yanına yerleşmek istediğini söyledi. Bunun üzerine resmi işlemlere başladık. 29 Ağustos da bana ulaşarak bana bir şeyler imzalatmak istiyorlar. Gönüllü dönüş formu olduğunu düşünerek bende imzalamak istemiyorsan imzalama dedim. Sonrasında kendisine ve kamp yönetimine ulaşmaya çalıştım bir türlü ulaşamadım. Suriye’ye gönderildiği haberini aldım” şeklinde konuştu.
Kamp yetkililerinin görevini kötüye kullanmaktan savcılığa şikâyette bulunduğunun altını çizen Av. Rızvanoğlu şunları söyledi: “Zorla geri dönüş ile ilgili olarak idari mahkemesine dava açtım. Şahsın geri gönderme yasağı kapsamında olup olmadığı araştırılmadan geri gönderilmiştir. Geri gönderilmediği için oradaki rejim güçleri tarafından işkenceye maruz kalabilir, ölüm cezası olabilir. Bunun araştırılması hiçbir şekilde yapılmamıştır. Müvekkilimin oradaki akıbetinden hiçbir şekilde haberim yoktur. Bunun için hukuki sürecimiz başlatılmıştır. Bu haksız uygulamanın bir şekilde ortadan kaldırılması gerekiyor…”