TÜBİTAK projesi kapsamında yürütücülüğünü Prof Dr Kadriye Çağlayan’ın yaptığı turunçgil ve maviyemiş(yaban mersini) bitkilerinin üzerinde hastalıklarla ilgili çalışma yaparak kayıpların nedenini çözmek için 40 yıl önceki örneklerle mukayese ettikleri aktarıldı.
Çağlayan, iki ayrı proje üzerinde oluşturdulan bilim insanlarından kurulu ekibin canla başla çalıştığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“ Yeni nesil sekans analizi ve Oxford Nanopore Teknolojisi gibi ileri moleküler yöntemler kullanılarak, hastalığın yayılımı ve genetik değişimleri detaylı bir şekilde inceleniyor. Çalışma sadece Türkiye için değil, dünya genelinde de ilk niteliğinde olacak ve uluslararası bilim camiasına önemli veriler sunacak.
maviyemiş mozaik hastalığına (Blueberry mosaic associated virus - BlMaV) karşı yürütülen detaylı bir araştırmayı içeriyor. Karadeniz Bölgesi'nde yetişen yabani ve kültüre alınmış maviyemiş türleri üzerindeki etkileri incelenen virüsün, genetik yapısı ve yayılma mekanizması ilk kez Türkiye’de araştırıldı.
Çalışma kapsamında, virüsün tüm genomu dizilenerek dünya çapında karşılaştırmalar yapıldı ve virüsün yayılmasına sebep olan vektörler belirlendi. Ayrıca, virüsten arındırılmış sağlıklı fidelerin üretim yöntemleri geliştirildi.
Her iki proje de Türkiye’nin tarımsal üretimini tehdit eden hastalıklarla mücadelede bilimsel bir temel oluşturuyor. Proje sonuçları uluslararası bilim dergilerinde yayımlanacak ve hem Türkiye’de hem de dünya genelinde tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacak.”