Yarım asrı aşkındır sektörde faaliyetlerini sürdüren ve bugün üç kıtada 25 tesiste demir çelik üretimi yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve gazetecilerin ilk durağı İskenderun OSB’deki tesisler oldu.

 

Ardından 8 yıl önce Cezayir’in Oran şehrinde kurduğu fabrika gezildi ve Başkan Tosyalı tarafından tanıtıldı. Cezayir’deki tesislerde 4’üncü ve 5’inci faz yatırımlarla otomotiv ve beyaz eşya üretiminde kullanılan yassı çelik üreteceklerini aktaran Tosyalı, 5 yılda yıllık 15 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmayı ve ilk 25 çelik devi arasına girmeyi hedeflediklerini belirterek “Türkiye'deki yatırımlarımızın temelinde sürdürülebilirlik odaklı, katma değer yaratacak nitelikli ürün üretmeye yönelik bir vizyondur. Bunun en güzel örneklerinden biri, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdiğimiz çelik yatırımıdır. Söz konusu yatırımı bu yılın sonunda devreye almayı planlıyoruz. Yıllık 4 milyon tonluk bir üretimle devreye girecek bu tesiste yassı çelik başta olmak üzere nitelikli çelik üretimine odaklanacağız” dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK: EAF QUANTUM TEKNOLOJİSİ

Fuat Tosyalı, İskenderun Sarıseki tesisiyle daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki ilk kullanıcısı olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Promogift İstanbul'un ziyaretçi sayısıyla dikkat çekti Promogift İstanbul'un ziyaretçi sayısıyla dikkat çekti

“2 tane dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanıyla bu tesisimiz, güncel fiyatları baz alırsak yaklaşık 4 milyar dolarlık ithal ikamesine katkı sağlayacak. Türkiye'nin katma değerli ihracatına ve cari açığın daraltılmasına ciddi bir katkıda bulunacağız. Bununla birlikte sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde uluslararası seviyede bilgi birikimine sahip bir grup olarak, sanayide kümelenme modelinin ve entegre işletmeciliğin de toplam katma değeri artıran önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bu anlayışla liman işletmeciliği ve endüstri bölgelerinin yönetimine yönelik yatırımlara büyük bir önem veriyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de İskenderun'da mevcut liman işletmemiz ve Erzin'de de hazırlıklarını tamamladığımız bir liman yatırımımız bulunuyor. Ayrıca, Filyos Endüstri Bölgesi'nin yönetimini üstleniyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızı da düşünürsek önümüzdeki 5 yılda 5,5 milyar dolar toplam yatırım yapmayı planlıyoruz. Biz şu anda tonaj ve üretim olarak 6 milyon ton civarındayız. Devam eden yeni yatırımlarımızla birlikte önümüzdeki 5 yılda üretimimizi de 15 milyon tona kadar çıkarmayı planlıyoruz.”

 

İNVOVASYON VE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR MEYVE VERİYOR

Osmaniye tesisleri hakkında da bilgi veren Fuat Tosyalı, “2009 yılında Osmaniye yassı yapısal çelik üretim tesislerinde ilk özel sıcak haddelenmiş yassı ürün üretimini gerçekleştirdik. Buradaki yatırımımız, ülkemizde özel sektör tarafından yapılan ilk yassı çelik üretim tesisi olması açısından büyük bir önem taşıyor. 2012’de Osmaniye OSB’de üretime geçen boru ve profil tesislerimiz; Avrupa’da tek çatı altında en büyük kapalı alana sahip tesisi. Tosçelik ile altı kıtada, 100’ü aşan ülkeye ihracat yapıyoruz. Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. ile Türkiye'nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretiyoruz. Tüm bu başarılarımızın ardında sürdürülebilirlik odaklı olarak AR-GE, inovasyon ve teknolojiye yaptığımız yatırımlar yatıyor. Bunun bir yansıması olarak Tosçelik’in Osmaniye’deki tesisinde, açılışını 2017’de gerçekleştirdiğimiz AR-GE merkezi de bir ilk. Tosyalı Akademi ile de pırıl pırıl gençlerimizi inovasyon hakkında eğitiyoruz. Türkiye’nin global yeşil çelik üreticisi olarak Tosçelik ile tesislerimizde karbon ayak izi düşük yeşil çelik üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu güçlü kaslarımız sayesinde hem yurtiçinde katma değerli ürünlerimizle büyümeye devam ettik hem de ihracatta yeni başarılara imza atmayı sürdürdük” diye konuştu.

TOSYALI ALGERIE

Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yurtdışı büyümesini Afrika kıtası üzerinden sürdürdüklerini dile getirerek “Cezayir, Angola ve Senegal’de dev yatırımlara imza attık. Afrika, öncelikli yatırım bölgemizdir. 90'lı yıllarda bir valize koyduğum numunelerle katıldığım fuarda Cezayir pazarının potansiyelini gördüm ve burada yatırım yapmaya karar verdim.  Bugün ülkenin hidro- karbona dayalı sektörleri dışında, Cezayir Oran şehrinde 5 milyon metrekare alan üzerine kurduğumuz Tosyalı Algerie, 4.000 çalışanı, entegre limanı ile Akdeniz, Afrika ve Avrupa'nın en büyük ve en ileri teknolojiye sahip tesislerinden biri. Senegal ve Angola'daki yatırımlarımızla kıtadaki etki alanlarımızı genişlettik.  Afrika kıtasını ana yatırım coğrafyamız olarak belirledik. Mevcut yatırımlarımızın yanı sıra kısık ateşte pişirdiğimiz işlerimiz var. 8-10 ülkeden bize devlet başkanı düzeyinde ‘Gel ülkemizde yatırım yap' daveti aldık’ şeklinde konuştu.

 

‘TESİSLERİM BENİM EVLADIM GİBİ’

2013 yılında üretime başlayan toplam yıllık sıvı çelik üretim kapasitesi yaklaşık 4 milyon ton olan endüstri kompleksinin çatısı altında, entegre liman dahil 10 tesis bulunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı,  hurdadan çelik ve DRI kullanarak çelik üretimi yanığnda inşaat sektörü, hidrokarbon taşımacılığı, otomobil endüstrisi ve gemi yapımı gibi birçok sektörde yer aldıklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Cezayir'in inşaat demiri ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyoruz. Üretimin yarıya yakınını da ihraç ediyoruz. Yatırımı 2014'ün ilk yarısında tamamlanacak olan 4 ve ardından başlayacak 5. etap yatırımları ile 8.5 milyon ton yassı ve uzun mamul kapasiteli tam entegre bir tesis haline gelecek. Tesis hidrojenle çalışma kapasitesine sahip olacak.”

 "Tesislerim benim evladım gibi" diyen Fuat Tosyalı, tesislerinde bir ortaklığa ihtiyaçlarının olmadığını kazandıklarının işlerini büyütmeye yettiğini dile getirerek “Ülkede birçok Türk şirketin de yatırım yapmasına önayak olduk. Cezayir yatırımı iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de olumlu yansıdı. Öncesinde sayısı 100’ü bulmayan Türk şirketi sayısı 250’yi aşmış durumda. Türkiye’den Oran’a geçmişte uçuş sayısı haftada 3 idi, 55’e kadar çıktı” şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim