‘Türkiye’nin Lezzet Köşesi Hatay’ projesinin tanıtım toplantısına, proje ortakları Bora Hızal, Hakan Gürbüz, İlker Ersil ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtma Şube Müdürü Serdar Kurtoğlu, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun Gastronomi Derneği Başkanı Gülşen Sökmen ve davetliler katılım gösterdi.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay, köklü tarihi, doğal güzellikleri, gastronomi konusundaki zenginliği ve inanç çeşitliliği gibi değerleri ile ülke turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bölgemizin tarihi ve kültürel eserleri, doğa ve deniz turizmi, termal kaynakları ve yaylaları, zengin gastronomi kültürü ile turizmde önemli bir cazibe merkezi olmaktadır. Tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran Hatay'ın dünyaca ünlü mutfağına özel olarak değinmek gerekir. Bölgemizin eşsiz yöresel lezzetleri ve zengin mutfak kültürü ülke genelinde çok önemli bir yere sahiptir. 2017 yılında Hatay, UNESCO Yaratıcı Şehirler ağına katılarak Dünya Gastronomi Şehri ilan edilmişti. Dolayısıyla Hatay'ın özgün mutfağı Türkiye sınırlarını aşarak tüm dünyaya mal olmuş bir değer haline gelmiştir. İlimiz yöresel yemekleri, yöresel tatlıları ve zengin meze kültürü ile dünya gastronomi kentleri arasında yerini almıştır. Birbirinden lezzetli yemekleri ve kendine has nitelikleriyle zengin bir mutfak kültürü olan Hatay'ın ülke ve bölge turizmine ekonomik değer kazandırılması noktasında önemli katkısı olacağına inanmaktayız” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra söz alan Proje Ortaklarından İlker Ersil, Hatay Büyükşehir Belediyesinin yaptığı başka bir proje için ilk kez 2019 yılı Ekim ayında Hatay’a geldiklerini anlattı.

 

Hatay’ı o zaman ilk defa ziyaret ettiklerini ve çok değerli yemek kültürünün kendilerini çok etkilediğini kaydeden Ersil; “Türkiye'de birçok yeri gezdik, yurtdışında birçok ülkeye de gidiyoruz ancak buranın gastronomisi maalesef tanıtılmamış olduğunu gördük. Çok derin bir kültür ve zenginliği olan Hatay'ın gastronomisi tanıtılmamış. Yapılan pek çok çalışma olmuş ama hiçbirisi sürdürülebilir olmamış. Bu yüzden bir teklif verdik ve 2021 Nisan ayından itibaren bu teklif yavaş yavaş hayata geçti. Pandemi nedeniyle sarkmış bir proje oldu ama 2021 Nisan itibariyle biz çalışmalara başladık. ‘Türkiye’nin Lezzet Köşesi’ olarak Hatay’ı markalaştırdık. Bunu tanıtmaya başladık. Bugünkü toplantımız 23. Sunumumuz ve toplamda 57 farklı kurum, kuruluş, stk, ilçe belediyesine ulaştık. Herkese bu projeyi anlatıp, bunun bir Hatay projesi olduğunu göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı altında geçen sene oluşturulan Turizm Tanıtma Şube Müdürlüğünce yürütülen proje ortaklarından Bora Hızal da, ‘Türkiye’nin Lezzet Köşesi Hatay’ projesi hakkında bilgiler paylaştı.

Editör: TE Bilisim