Dört kuşak halen zeytin ağaçlarından ürün alıyor…
Ezgi Balcı
Pirinçlik kırsalında 6 dönem tarlaya ekili, bir buçuk asra dayanan 200 zeytin ağacından, her sezon yaklaşık bir ton zeytinyağı verim aldıklarını belirten ikinci kuşak temsilcilerinden Abidin Bodur “Bu zeytin ağaçlarını dedelerimiz ekmiş, 135 yaşın üzerinde. İyi verim verdikleri zaman bir tonun, en az da 700-800 kilo verim alıyoruz” dedi.
Artık bunların yaşından dolayı anıt zeytin ağaçları olduğunu, bir sene yükünün ağır, ancak veriminin çok alındığını aktaran Abidin Bodur “İki senede az verir. Ağaç kendini dinlenmeye alır. Biz bu ağaçları aile dördüncü kuşaktır bugünlere kadar getirdik, bakımlarını yapıyoruz, onları koruyoruz, budamasını yapıyoruz, diplerinin tımarını yapıyor, gübresini atıyoruz. Bizim bildiğimiz 135 senelik ağaçlar kargaburnu ve topak aşı olarak iki cins ağaçlar. Tabi bizde bizden sonrakilere bu ağaçları bırakacağız, onlardan da aynı bakımı, hassasiyeti isteyeceğiz. Artık bu ağaçlar anıt ağaçlar, kesilemez de korunmalı ve gelecek nesillere ürününü, lezzetini taşımalıdır” diye konuştu.
En kaliteli ve güzel zeytinyağının aslında asırlık zeytin ağaçlarından elde edildiğini de aktaran ailenin üçüncü kuşak temsilcilerinden Murat Bodur ise “Bunlar topak aşı ve kargaburnu olarak bilinen zeytinler. Ortalama 135 yıldır bu ağaçlar var. Biz de 8-9 yaşından beri babamla beraber bu işle uğraşıyoruz. Babamın asıl mesleği çiftçi, en kalite, en güzel zeytinyağı 135 yıllık olan bu ağaçlardan çıkar. Zeytin ağacı kolay yetişen bir ağaç değil, çok zor yetişen bir ağaç, bu zeytin ağaçları şuan ki gibi ziraat aşıları gibi de olmuyor. Bu ağaçlara ilaç sıkmasanız bile kendiliğince verim verebiliyor, aynı zamanda kurtlanma böceklenme de olmuyor. En kaliteli zeytinyağı kargaburnu ve topak aşıdan çıkabilir diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Toprak uğraşmanın en güzel stres atma alanı, normal yaşamın karmaşasından uzaklaştıran güzel bir hobi olarak uğraş verilmesi gereken yer olduğunu sözlerine ekleyen Murat Bodur şunları paylaştı: “Toprakla uğraşmak kadar güzel bir şey yoktur. Gerek geçlerimiz, gerekse orta yaştaki insanlarımız hiçbir şey yapmıyorlarsa bile toprakla hobi olarak ilgilensinler. Çünkü biz bir tarım ülkesiyiz. Gençlere tavsiyemiz hobi olarak da olsa yapsınlar.”
Ailenin son kuşağı 9 yaşındaki İsmail Bodur da zeytin toplamanın, bakımını yapmanın eğlenceli olduğunu, babası ve dedesine yardım etmekten çok mutlu olduğunu ifade etti.