Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin on bir ilde yarattığı büyük yıkımdan Hatay’ın Arsuz ilçesinin de etkilendiğini belirten Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven iskenderun.org mikrofonlarına özel açıklama yaptı.

Depremin üzerinden geçen yaklaşık beş aylık zamana rağmen bölgede hala barında ve yemek problemleri olduğunun altını çizen Başkan Güven “Ama hız kesmeden 1400 küsür konteyner kent kuruldu. Arsuz, büyük etkilenen 11 ilin içerisinde bir ilçe olarak hepimizin bildiği gibi depremde önemli oranda etkilendi. Arsuz’un bir avantajı vardı; nüfus geniş bir sahaya yerleşim olarak yayıldığından biz biraz daha avantajlıydık. Tekrar ayağa kalkmada biraz daha hızlıydık. Hızlı gidiyoruz” dedi.

ARSUZ’A DEPREMZEDE GÖÇÜ VAR

Yıkımlara neden olan depremin yarattığı olumsuzulktan, itirazlarla değişkenlik gösterebildiğini, ancak 2 bine yakın bina, 10 bine yakın bağımsız bölümün yıkılıp ya da ağır hasarlı olduğunu kaydeden Başkan Dr. Güven “Onun için baktığımızda ciddi bir zarar görmüş, insanımızın evsiz kalma açısından hem yerleşim açısından, hem de beslenme açısından sıkıntısı var. Onun için bir depremzede Arsuz’da çevredeki il ve ilçelerin aynı zamanda burada arsası, yazlığı olan göç alanda bir yerdir, ne göçü dersek, depremzede göçü. Antakya bizim burada çok depremzedemiz ve yurttaşımız var. İskenderun’dan da aynı durumda gelen çok var ve çevreden gelen çok var” diye konuştu.

ARSUZ’DA NÜFUS ARTIŞI DA VAR...

Deprem felaketi yüzünden başka yerlerde nüfusun azalmasına karşın, Hatay’da Arsuz’un nüfusunda ciddi artışı olduğunu iskenderun.org ekibine aktaran Başkan Asaf Güven “Tabi ki ilk başta çadırlar vardı. Yavaş yavaş çadırlardan geçiyor. AFAD’ın devletin girişimleri ile çadır kentler konteyner kentlere dönüşüyor. Bizim Arsuz Gözcülerde 1400 küsür konteyner kenti oluşturuldu. Orada yavaş yavaş yerleşim devam ediyor. Aynı zamanda AFAD Arsuz Belediyesi ve Bodrum belediyesi ile birlikte EXPO alanında Karaağaç’ta konteyner kentimiz var. En büyük sorumuz yatak sorunu, otellerimizin birçoğu yıkıldı ya da ağır hasarlı oldu, bundan sonra konaklama sorununu yavaş yavaş çözmek için iş insanlarla girişimcilerle yatırımcılarla konuşmalarımız ve toplantılarımız devam ediyor. Belediye olarak her türlü desteği vereceğiz. Dışarıdan gelen insanlarımızın da bu esnaflara destek olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Arsuz’da yapılan kadınlar ile ilgili projenin hem kadınların para kazanması hem de esnafa destek verdiğini, çarşaf ve nevresim takımı dikerek kadınların kazançlar elde ettiğini vurgulayan Başkan Güven “Bu proje kapsamında kumaşları da esnaflarımızdan alarak esnafımız da kazanıyor. Kadınlarla ilgili projemiz var KADEM’in desteği ile kadın girişim kooperatifimiz 5 bin nevresim çarşaf dikimi yaptı. Bu projenin özelliği şu kumaş esnaftan alınacak, dikimi kadınlarımız yapacak, kooperatifimiz 40 kadın, her parça başına bir ücret alacak ve bu dikilen 5 bin nevresim de ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Hem bir yardım hem bir iş imkanı” dedi.

ARSUZ YAZA HAZIRLANIYOR

Doğu Akdeniz’in sayfiye ve eğlence merkezi olarak anılır hale geldiklerini sözlerine ekleyen Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven şunları paylaştı: “Arsuz’u ayağa kaldırmayı, ayakta durması ve felaketlerden kurtulması, eski güzel günlerine dönebilmesi için de çaba sarf ediyoruz. Arsuz bir yaz, bölgenin sayfiye ilçesidir. Ayakta durmaya ve kalkamaya çalışırken Arsuz’un güzelliklerinin bir kısmını yavaş yavaş sergilemeye çalışıyoruz. Sahil düzenlenmeleri depremin getirdiği yüklere ek olarak sahil düzenlemeleri yapılıyor, cafelerin yavaş yavaş açılması insanların yaşadığı o büyük felaketten kurtulması için çalışmaları devam ediyor. Belediye olarak birkaç merkez psikolojik sosyolojik danışmanlık değişik kurumlarla yaptığımız çalışmalar yürütülüyor. Herkes önce kendine gelmeye çalışıyor. Sonra yavaş yavaş ayakta durmaya çalışıyoruz. Yavaş yavaş ilçemiz canlanmaya başladı. Eski Arsuz değilse bile, en kısa zamanda eskiye dönecek bir Arsuz’umuz var, yaza hazırlanıyoruz...”