Depremin bölge için büyük bir felaket olduğunu belirterek, vergi mükelleflerinin mali yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandıklarını dile getirdi Barak, 31 Ağustos tarihine kadar uzatılmadığı takdirde, beyanname verme, mali idareye bildirim yapma ve depremden kaynaklanan vergi borçlarının ödenmesi gibi işlemlerin zorluğuna işaret etti.
Özellikle iş ve kurumsal düzeyde birçok kesimin yılsonuna kadar mücbir sebebin uzatılması talebinde bulunduğunu ifade eden Barak, şu anda vergi mükelleflerinin mali zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Ancak Barak, uzatmanın sürekli talep edilmesinin toplumsal ve mükellef bazında olumsuz etkiler yaratabileceğine de dikkat çekti.
Barak, şahsen mücbir sebebin 31 Ağustos'tan sonra uzatılmaması gerektiğini savunurken, deprem sonrası oluşan vergi borçlarının uzun vadeli ve faizsiz taksitlendirilmesi gerektiğini vurguladı, Bu adımın, mükelleflerin ekonomik iyileşme sürecine destek olabileceğini kaydetti.
Mevcut tahsilat kanununda bulunan faizsiz taksitlendirme seçeneğine değinen Barak, deprem bölgesinde mükelleflerin artık teminat olarak sunabilecekleri ekonomik değerlerinin kalmadığını, bu durumun, mali idarenin farklı yetkiler kullanmasına ve adil olmayan sonuçlara yol açabileceğini sözlerine ekledi.
"Mevcut durumda, ekonominin tamamen kitlenmesine ve birçok kişinin iflasına yol açabilecek zecri tedbirlere gitmekten kaçınılmalıdır." diyen Barak, depremden önceki ve sonraki vergi borçlarının 48-60 ay vadeyle faizsiz olarak taksitlendirilmesi gerektiğini savundu.
Barak, mevcut tahsilat kanununda bulunan faizsiz taksitlendirme seçeneğine değinerek, bu hakkın deprem bölgelerindeki mükelleflere genişletilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak bu sürecin uygulanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerektiğini belirterek, "Deprem bölgelerinde artık teminat olarak sunulabilecek değerlerin kalmadığını göz önünde bulundurarak, mükelleflerin bu süreçten etkilenmemesi için acil bir düzenleme yapılmalıdır" diye konuştu.
Barak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Amme alacaklarının 48. Maddesinin değiştirilmesi gerektiğini ve deprem tarihinde mükellef olanların borçlarını talep etmeye gerek kalmadan 48-60 ay faizsiz taksitlendirme imkanı sağlanması gerektiğini belirtti. Bu adımın, bölgenin ekonomik canlanmasına ve ticaretin yeniden canlanmasına katkı sağlayacağını vurguladı.