6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı yüzyılın felaketinde binlerce bina yıkıldı, yan yattı, büyük hasar gördü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaşanan depremin hemen ardından bölgeye hasar tespit ekiplerini gönderdi. İlk incelemelerde, ortaya çıkan sonuçlar depremzede vatandaşları tatmin etmedi. Birçok bina sahibi, kiracısı hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı şeklindeki tespitlerde itiraz edenler oldu.
Verilen hasar raporları gerekçesiyle de kentin birçok noktasında binalar alelacele boşaltıldı, kolluk kuvvetleri tarafından da bazı binaların boşaltımına dahi izin verilmedi. Hasar tespit verileri doğrultusunda normalde orta hasarlı binaların güçlendirme yapılabilmesine karşın, Cumhurbaşkanının talimatıyla, yıkım kararına dönüştü.
Özellikle İsmet İnönü’de Körfez blokları, Mustafa Kemal ve Sakarya Mahallelerinde yoğunlukta bulunan yıkılmayan ancak orta ve ağır hasarlı binaların yıkılacağı açıklanmasının ardından, oturanlar ile hak sahipleri eşyalarını boşalttı, devamında da dairelerin tüm kapı, pencereler başta olmak üzere tüm aksamlar söküldü ve bu bölgeler adeta hayalet şehre dönüştü. Ayrıca orta hasarlı bu binalarda oturan on binlerce vatandaş, evsiz kaldı.
Ağır ve orta hasar sonrasında yapılan itirazların bazıları az hasara dönmeye başladı. İlk tespit sonrasında evlerinin yıkılacağını düşünen bina sakinleri de kapı pencere ve tüm aksamların sökülmesi nedeniyle de şimdi kara kara düşünmeye başladı. Şimdi daha büyük sorun ise ağır-orta hasarlı binaların itirazlar sonrası ayrıca hafif hasarlıya çevrildiği görüldü.
İTİRAZ SÜRESİ EN SON 18 NİSAN
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı on iki mahalleyi etkileyen depremde, 41 bin bina hanenin bulunduğu ilçede 7 bin 62 binanın yıkılmış, yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olarak tespitler yapıldığını belirterek “Vatandaşlarımız 18 Nisana kadar itiraz süresi geçerli olacak. Hasar tespitinden endişe duyan, itirazda bulunmak isteyen bütün vatandaşlarımızın, itiraz etmesini özellikle istiyorum” dedi.
Orta hasarlıda şu anda yürürlükte olan şartnameye göre binaları orta hasarlı vatandaşların bir yıl içinde güçlendirme projesini İskenderun Belediyesi’ne getirmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Tosyalı “Bununla ilgili ruhsatını alıp, işlemlerine başladığı takdirde, sağlam hale getirdiğinde, kullanılabilir şeklinde yürürlükte yasa var. Onun için vatandaşlarımız orta hasarlı binalarında bir yıl içerisinde ruhsat aşamasına getiremezse o zaman bina yıkılma süreci başlamış olacak. Kesin olmamakla birlikte en son on bini aşkın itirazın bulunduğunu ilgili birimden öğrendim. En son 18 Nisan tarihine kadar itirazlar alınır, tespiti yapıldıktan askıya alındıktan sonra hemen projelendirilir, ruhsata başvurulabilir” diye konuştu.