Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu deniz taşkını felaketi yaşayan İskenderun’da, bakanlığın yürüttüğü sahil tahkimat çalışmalarını yerinde gördü. Yaşanan deniz taşkınıyla projedeki genişletmeyle ilgili bilgiler aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu İskenderun ilçesi sahilindeki tahkimat çalışmasını yerinde incelemeleri sonrasında yaptığı açıklamada “1550 metrelik bir sahil bandında çalışmaları başlattık. Halihazırda beraber bulunduğumuz alan yapay dolgu. Burası 40-50 santimetre komple depremden sonra oturdu ve bunun risk teşkil ettiğini, suların içeriye bastığını biz görmüştük. Burada 'sorumluluk kimindir?' yaklaşımıyla değil, 'Vaziyet edilmesi gerekir, bu sorumluluğu biz alalım' düşüncesiyle Bakanlığımızdan arkadaşlarımızı gönderdik. Yaklaşık 1550 metrelik bir sahil bandında çalışmaları başlattık. Yaklaşık 45 metre denizin içerisinde de görünmeyen 30-35 metrelik bir bölüm var, enerjiyi açıkta kırıp sahile etkisini ortadan kaldırmayla ilgili bir çalışma yapılıyor. İskenderun'u çepeçevre 3 kilometrelik yaklaşık bir hatta tahkimatla emniyet altına almış olacağız. Bundan sonra olası bir ani yağışlarda ve özellikle dalga hareketlerinde bunun önüne geçmeye çalışmış olacağız. Zaten yaptığımız proje bu dalga hareketlerinde, bitmemiş olsa dahi ne kadar işe yaradığını beraberce görmüş olduk" diye konuştu.
İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde yapımı tamamlanan otoban bağlatışının açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık olarak ülkenin alt yapısını güçlendirmek güzelleştirmek ve vatandaşlara daha konforlu bir yaşam sunmak hedefiyle önemli adımlar atmayı sürdürdüklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanının vizyonunda gerçekleştirdikleri projelerle Türkiye yüz yılında şehirleri birbirine daha da yaklaştırıp ulaşım altyapısını güçlendirme çabasında olduklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu “Karayolu yük ve yolcu taşımacılığında sağladığı esneklikle, ön plana çıkan dinamik ulaşım montlarından birisidir. 2022-2023 yılları arasında tam 23.182 kilometre yol yaparak öğrenmiş yolağımızı toplamda 29.283 km'ye ulaştırdık” dedi.
Artan yolcu ve yük trafiğinin sağlıklı olarak sürdürülebilmesi Yolları ve standartlarını yükseltilmesi ile mümkün hale geldiğine değinen Bakan Uraloğlu şöyle devam etti: “Ülkemizde trafik akışının yoğunlaştığı doğu batı kuzey güney koridorlarında belirleyerek bu akslarda yol standartlarını yükseltip yükseltmeye de devam ediyoruz. 2028 yılında bölünmüş yol ağımızın 31.250 km'ye 2053 hedeflerimiz kapsamında da 38.bin 60 kilometreye yükseltmeyi planlıyoruz otoyollarımızı özelinde de 2028 yılına kadar 1900 km daha yeni otoyol yatırımını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Türkiye 100 yılına yakışır yakışan hedeflerde olsun sonunda emin adımlarla yürüdüğümüz ülkemizin 81 ilinden Hatay'da da yatırımlarımız devam ediyor.
Hatay Avrupa ve Anadolu'yu orta doğuya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunuyor. Ülkemizin Doğu Akdeniz'den dünyaya açılan kapısı konumundaki İskenderun limanına Yer ev sahipliği yapıyor. Bu nedenden Hatay'ın ulaşımını da güçlendirerek her projenin öneminin farkındayız ve tüm projelerimizin yakından takip ediyoruz.”
2002 yılından bu yana Hatay'ın Ulaşım ve iletişim altyapısı için 26 milyar 200 milyon lira yatırım yaptıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu “2002 yılından ilimizde 151 kilometrelik bölünmüş yol uzunluğunu 501 kilometreye, 172 kilometrelik bütün ve sıcak karışımlı yol uzunluğunu da 424 kilometre yükselttik Şu anda da 14 önemli karayolu projesinde de devam ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz İskenderun Organize Sanayi Bölgesi otoyol devlet bağlantı yolu Kavşağı projesi de en önemli Karayolları projelerinden biriydi. 3.9 kilometresi bölünmüş yol 6,1 kilometresi de tek yol olmak üzere toplam 10 kilometre uzunluğunda bütün ve sıcak karışımının kaplamalı standardında yolumuzu tamamladık. Proje ile otoyoldan devlet yoluna kavşak düzenlemesine yaparak özellikle ağır tonajlı ve sanayi amaçlı trafiğin İskenderun Organize Sanayi bölgesine ve demir çelik tesislerine ulaşımını standardını yükselttik. Organize Sanayi Bölgesi Demir Çelik Tesisleri ve bölgedeki hizmet veren 2 adet limanın otoyola bağlantısı İskenderun Kavşağı üzerinde 20 dakika alırken kavşağımızla sadece 2 dakikaya düştü. Böylece bölgede üretilen ürün ve hizmetlerin İskender limanına ve pazarlara daha hızlı ve konforlu ulaşımını tesis etmiş olduk. Ayrıca bu bağlamda bu bağlantı sayesinde zamandan 263 milyon TL akaryakıttan 228 milyon olmak üzere yıllık toplam 491 milyon liralık tasarruf sağlayacağız. çevreye zarar veren araçların karbon emisyonuna da 27 milyon 900 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Törene katılan protokol üyeleri ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu birlikte açılış kurdelesini keserek otoban bağlantısını hizmete açtı.
Törende ayrıca İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ayhan Tosyalı, katlılarından dolayı Bakan Uraloğlu’na plaket taktim etti.