Yüzyılın felaketi ile evleri yıkılan, kullanılamaz hale gelen, can ve mal kayıplarına uğrayan depremzede aileler, Arsuz EXPO alanında kurulu Çadır kentte hayatlarını idame ettirmeyi sürdürüyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi ile çeşitli yardım kuruluşlarının iaşesini sağladığı, büyük yıkımın yarattığı travmayı atlatmaya çalışan depremzedelere gönüllü sosyo-psokoljik destek de veriliyor.
Çadır kentte barınmanın yanı sıra sosyal hizmetler alınan çadırlarda gönüllü çalışan Psikolog Uğur Seküçoğlu, gerek yetişkinlerle, gerekse çeşitli yaş grubundaki çocuklarla bir araya gelinerek bu zor travmadan kurtulmak için terapiler uyguluyor.
Depremden derin etkilenen, yüksek kaygı yaşayan yetişkinlerde gece uyumama durumunu gözlemlediklerini ifade eden Psikolog Uğur Seküçoğlu, “Karanlıktan korkma, tek kalmadan yana çok büyük kaygıları var. Bu kaygılar, artık üzerinden iki aydan fazla zaman geçtiği için yersiz tabir edeceğimiz kaygılar oluyor. Çünkü, ilk iki ay içerisinde verdiğimiz tepkiler, belirtiler anormal durumlara verdiğimiz normal tepkiler fakat iki aydan sonrakiler yersizdir” dedi.
Çocuklarla birlikte oyun oynayarak bu kaygıları yenmeyi ve atlatmayı başardıklarının altını çizen Psikolog Seküçoğlu, “Neden korkuyorlar, neden yalnız kalmak istemiyorlar, bunları karşılıklı konuşarak atlatabiliyoruz. Yetişkinlerde ise bu kaygılar, depremden önce de var olan kaygıların pekişmiş halleri. Deprem öncesinde yoğun kaygı yaşayan bireyler depremden sonra daha fazla etkilenmiş durumda. Az çok hepimizin hayatı normale dönmüş durumda, fakat yoğun kaygı durumunda olan yetişkinlerin kaygısı devam etmektedir” diye konuştu.