İki gün sürecek sempozyumun ilk gününde 6 Şubat’ta 11 ili ve özellikle Hatay’ı yıkan asrın depreminin ardından binalarda başta çelik olmaz üzere kullanılan yapı malzemeleri mercek altına alındı. Sempozyumun ilk gününün moderatörlüğünü üstlenen Ekinciler Demir Çelik Sanayi Genel Müdürü Fatih Keseroğlu, sempozyumun ilkinin 2021 yılında gerçekleştiğini ve büyük ilgi gördüğünü hatırlatarak, yaşanan asrın felaketinin 8. Ayında yapılmasının anlamlı olduğuna vurgu yaparak “Bölgemizde yaşadığımız elim deprem felaketinin ardından yapılacak olan bu ikinci sempozyumun açılış panelinde, deprem konusunu irdelemek istedik. 

Yerli ve yabancı birçok sektör temsilcisinin ilgi gösterdiği sempozyumda konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Mühendisliği uzmanı Prof. Dr. Alper İlki, yapılarda kullanılacak malzemelerin depreme mukavemeti konusunda çok seçilmesi ve irdelenmesi gerektiğine değinerek, prefabrik yapıların öneminden söz etti.

Türkiye Hazır Beton ve Agrega Grup Müdürü Ali Öngörür, hazır betonun birçok özelliklerinin bulunduğuna dikkat çektiği konuşmasında “Betonuns kullanıldığı betonarme yapılarda ya da donatı içermeyen uygulamalarda istenilen performansın sağlanması için beton uygulamasının doğru yapılması şarttır. İnşaat alanına getirilen betonun içine katılan suyun istenilen performansı ortadan kaldırdığı gibi demir ile betonun temasını olumsuz etkiliyor” görüşünde bulundu.

Metalürji Malzeme Mühendisliği Odası’nı temsilen söz alan İzzet Ulu, 6 Şubat’ta yaşanan afette hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunarak başladığı sözlerine “Kullanım alanlarına göre farklı kimyasal bileşime sahip yaklaşık 2 bin çelik bulunmaktadır.  Kullanılmış ray ve AKS gibi hurdasının haddelenerek üretilen çelik çubuklar kesinlikle donatılarda kullanılmamalıdır. Betonarme yapılarda beton ve donatının kompozit bir yapı olarak sismik darbelere karşı sünek davranış göstererek yükü sönümlemesi beklenir. Yapıdaki çelik donatı art arda gelen enerji dalgalarını dayancını yitirmeden sönümleme görevi üstlenir. Bunun için beton ve donatının yük altında birbirleri ile uyumlu davranış göstermeleri gerekir. Bu nedenle betonarme yapılarda beton/donatı yüzeyi sıyrılma direncini artırmak üzere nervürlü beton çelik donatı kullanılmalıdır. Kısacası, güvenli yapı için doğru donatı çeliği, uygun beton kalitesi ve doğru uygulama şartları çok önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

İkinci turda tekrar söz alan uzmanlar bölgede yaşanan depremin enkazında yaptıkları incelemeler sonrasında ortaya çıkan fotoğrafları konuşmaları sırasında katılımcılarla paylaşarak değerlendirmelerde bulundular. Uzmanlar korozyonun ortaya çıkmasının sebepleri ve kolonlara verdiği zararlardan söz ederken, güçlendirme sistemiyşle ilgili bilgiler de aktardılar.

İki gün sürecek olan sempozyumda ayrıca, metal sektöründe yer alan yerli ve yabancı  firmalar stant açarak firmaları hakkında bilgi paylaşımlarında bulundular.

DSC_0150DSC_0111DSC_0090DSC_0088DSC_0076DSC_0073DSC_0058DSC_0056DSC_0054DSC_0053DSC_0052