Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı felaketi ağır yıkımlarla atlatan Hataylı çok sayıda vatandaş hayatlarını konteyner ve çadır kentlerde sürdürüyor. Evlerini kaybeden, ağır hasarlı ve içerisine giremeyen depremzede vatandaşlar için Arsuz EXPO alanında çadır kent oluşturuldu. Burada yaşamların idame ettiren depremzedelerin okul öncesi eğitim çağında olan çocuklara eğitim alanları kuruldu.
Depremzede çocuklar okul öncesi eğitim öğretmen Özlem Kazmacı nezaretinde hem eğitim görüyor, hem de yaşanan büyük felaketin ağır tavması atlatılmaya çalışılıyor.
Eğitimci Özlem Kazmacı çocuklar için burada bulunduklarını belirterek “Onların depremden etkilendiğini çok iyi anlıyoruz ve onların bu süreci değerlendirip atlatması için destek olmaya çalışıyoruz. Onlarla çok güzel vakitler geçiriyoruz, oyunlar oynuyor, keyifli vakitler geçiriyoruz” dedi.
Aynı zamanda okuldan uzak kaldıkları süreçte de okuldan soğumamaları için, okulun daha olumlu taraflarını burada vermeye çalıştıklarını belirten Özlem Kazmacı “Matematik etkinlikleri yapıyoruz. Kutu oyunları oynuyoruz el işi yapıyoruz, sanat etkinlikleri yapıyoruz. Becerilerini desteklemeye çalışıyoruz. Bizimle duygularını paylaşmaları çok önemli ve bu süreçte onların duygularına tercüme olmaya, elimizden geldiği kadarıyla destek olmaya çalışıyoruz. Bizimle vakit geçirmekten çok mutlular. Biz de onlarla birlikte olmaktan çok mutluyuz. Onların psikolojilerini de aynı şekilde desteklemeye çalışıyoruz. Bu deprem sürecinde hepimiz çok olumsuz etkilendik ama bu süreci hep birlikte omuz omuza daha iyi atlatabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Depremzede çocukların ilk geldikleri zamanda içe kapanık, konuşmak istemediklerini hatırlatan eğitimci Özlem Kazmacı “Ama şuan da canı gönülden hem kendi akranlarıyla hem daha büyüklerle veya küçüklerle çok daha iyi vakit geçirebilir haldeler. Depremin ertesi haftasında biz zaten buradaydık, o haftadan itibaren biz çocuklardaki bu deprem gelişimsel özelliklerini çok rahatlıkla tanımlıya biliyoruz. İlk başta çocuklar depremle ilgili oyunlar oynuyorlardı, depremle ilgili konuşmak istiyorlardı. Biz bu süreçte onlara çok iyi destek olduğumuza inanıyorum, onlar konuştukça, oyunla atlattılar. Aslında çocuğun dili zaten oyundur, biz oyun oynayarak depremdeki olumsuz süreci atlattığımızı düşünüyorum. Süreci çok rahatlıkla atlattık, şuan güvendeyiz diyorlar. kendilerini güvende hissediyorlar” şeklinde konuştu.
Burada 35-40 yakın öğrencinin bulunduğunu, çeşitli yaş gurubunda olduklarının altını çizen Özlem Kazmacı şunları söyledi: “03 yaş da var, aramıza katılmak isteyen işte küçük etkinlikler yapan ama çoğunluğumuz 9-12 yaş çocukları da, daha büyük yaş gruplarımız da var. Yine biz her yaş grubuna hitap etmeye, onların dilinde oyunlar oynamaya çalışıyoruz. Burada barınma problemi çözülmüş barınacak yerleri var ama sosyalleşmeye ihtiyaçları vardı, akranlarıyla vakit geçirmeye ihtiyaçları vardı, okuldan uzak kaldıkları için okuma yazma veya bir matematik çalışmasına ihtiyaçları vardı, biz onlara burada oyunla çok güzel karşıladığımızı düşünüyorum”