Hatay’ın İskenderun ilçesinde arıcılık yapan, çeşitli noktalarda kovanları bulunan Mehmet Taştanlar arıcılık yönünden bu sene arıcıların kötü bir sene, sezon yaşadığının altını çizerek “Mevsimlerin de iyi olmaması sebebiyle, arılarımız gelişme göstermedi. Birçok arıcı arkadaşlarımızda deprem dolayısıyla arılarına bakamadı, öyle bir kayıp oldu. Şuan bal kısa, bugüne kadar güzel bir çalışma olmadı arılarımızda. Bundan sonra havalara düzelirse olur diye bekliyoruz” dedi.

Kuraklık, iklim değişikliği ve depremin de etkisiyle bal üretiminin düştüğünü, birçok şehirde arıların bal yapmadığını aktaran Mehmet Taştanlar “Genel olarak Akdeniz’de Mersin, Silifke, Anamur, Antalya yöresi hariç Türkiye genelinde arılar çalışma yapmadı. Bitlis, Muş, Diyarbakır, Van ile devamlı irtibat halindeyiz görüşüyoruz. Oralardan da şimdiye kadar iyi haber gelmedi, bal olmadı, çalışma yapmadı arılar. Biraz da mevsimle kaynaklı bir durum; eskiler hep şunu söyler ‘deprem olan bölgede bal olmaz…’ Biz bu sene canlı olarak onu yaşıyoruz. Hem de 2 ay kaldı bal sezonunun bitmesine belli olacak 2 aya kadar her şey” diye konuştu.

DEPREMDEN SONRA BAL ÜRETİMİ NEDEN OLUYOR?

İskenderunlu bal üreticisi Mehmet Taştanlar, depremler sonrasında arıların bal yapmamasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Deprem sonrasında yer altından çıkan gazlar bu bitkilerde nektar bal akımını engelliyorlar. Portakal döneminde çok çiçek vardı, çok güzel bal oldu. Ondan sonra balımız olmadı. Kendi ürettiğim ballar elimde olan ballar geçen seneden kalmadır. Elimizde olmadığı zamanlar çok arıcı arkadaşlarımız var, onlardan temin ediyorum.”

IMG_20230622_123136