Depremin ilk gününde bölgeye ulaşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, bölgenin hasar nedenlerini yer kırıklarını, depremin denizle ilgili durumu, yükselmesi gibi yönlerini araştırma ve çalışma yapmak üzere fotoğraflar ile görüntüler kaydetti, notlar aldı.
Prof. Dr. Ali Koçak İskenderun.org ekibine özel açıklama yaparak “Şu anda bulunduğumuz İskenderun’da yapı kaliteleriyle denizin buraya kadar gelmesinin sebeplerine bakıyoruz. Depremle birlikte deniz bu bölgede kentin 200 metre içlerine kadar girmiş. Bir kere denizin o anlarda yükseldiği, içlere kadar girdiği de kesin” dedi.
İskenderun’un özellikle denizin doldurulduğu alanlarında gözlemlenen zemin çökmesinin en belirgin noktası, iskele kısmında gözlendi. İskelenin yan merdiveninin ilk basamağı, zemin çökmesi nedeniyle 40 santim havada kaldı. İskenderun Balıkçı barınağında ise mendirek kısmında gözle görülür net çöküntüler, betonda açılmalar bulunuyor.
İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Yücel Habip Dalgıç, yaşanan depremle birlikte denizin yükselmesi söz konusu olmadığını belirterek, sadece Barınak mendireklerinde depremden kaynaklı zemin çökmesi bulunduğunu söyledi.
İskenderun Balıkçı Barınağının bazı bölgelerinde araçların kullandığı yerler ile mendireğe yanaşan gemiye malzeme getiren TIR da meydana gelen çökme nedeniyle deniz suyun içinde kaldı.
Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Celal Bilen, yaşanan depremin herkesi derinden etkilediğini ifade ederek “Şu anda acımız büyük, nasıl yaşadık, ne yaparız bilemiyorum, şaşkınız, toparlanmaya çalışıyoruz. Barınağımızın şu anda durumu belli, tamamı ile çöktü. Bundan sonra ne olacak? Bakanlığımız tahmin ediyorum, burayla ilgili yeni kararlar alacaktır, biraz zaman alacak ama balıkçı barınağı şu an çöktü sular altında kaldı” dedi.
İskenderun Balıkçı Barınağı’nda bir hareketliliğin olduğuna da işaret eden Celal Bilen, bin 500 yataklı iki geminin söylendiğini, onun hazırlığının yapıldığını, kendilerinin de bu çalışmaya katkı vereceklerini de sözlerine ekledi.