Su ürünleri av yasağının bitimine az bir süre kala balıkçılar tüm hazırlıklarını tamamlayıp, bol ve bereketli bir sezona başlamak istiyor.

Hatay Su Ürünleri Birliği Başkanı Celal Bilen, Doğu Akdeniz’de İskenderun Körfezi’nde 15 Eylül saat 00.00'dan itibaren yeni balık av sezonunun başlayacağını belirterek “İskenderun balıkçı barınağındayız balıkçılarımız şu an son hazırlık yaptı. Yeni mevsime İnşallah umutlu girecekler, beklentileri var. Bu sezon için gerçekten biz de umutluyuz, balıkçılarımız şu an ağlarını tamir ediyorlar. Son hazırlıklarını yapıyorlar, yakıtlarını alacaklar, dolayısıyla Eylül’ün 15’inin gecesi denize çıkacaklar, vira bismillah deyip, yeni av sezonuna başlayacaklar. Balıkçılarımız için bol bereketli bir sezon olur” dedi.

AV SEZONUNDA BALIKÇILARIN SIKINTISI…

Deprem dolayısıyla hasar gören rıhtımları ve tekneleri zarar gören balıkçılara destek isteyen Hatay Su Ürünleri Birliği Başkanı Celal Bilen “Balıkçı, şu anda zor durumda. Bundan sonra daha iyi olacaklar, burada irili ufaklı teknelerimiz zarar gördü. Biz büyük teknelere buradan gönderdik, Rıhtım üzerinde de parçalanmış tekneler var sahiplerinin de parçaladığı tekneler var. Bu konuda çok zararları oldu. Beklentimiz şu anda destek çıkarmaktı, onu da çıkardık. İki defa destek sağlandı. 3. destek yolda, bundan sonra da bir destek daha gelecek, diye bekliyoruz. 25-30 tane tekne buraya doğru gelecek sayı fazla. Karataş ve Mersin tarafına giden balıkçılarımız var. Bize gelecek olanlar belli, ancak kışın barınmadan dolayı sayılarımız 50-60'ı da bulabiliyor, onun için mevsim başladıktan sonra hareketlilik olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

BALIKÇILARIN GİRMEMESİ GEREKEN SAHALAR

Av sezonun açılması ve bazı yasakların devam ettiğine de işaret eden Bilen “İskenderun Körfezi çoğu sanayi çok olduğu için güvenli sahaların altında yasak olmuştur. Demir ve çapa sahaları da maalesef balıkçıya da maalesef çok dar bir alan bırakıldı. Güvenlik sahalarını girilmemesi özellikle çünkü oralar niye yasak bölgeye giriyor, avlamaları yasak özellikle dikkat etsinler. Balıkçılara ağları ile ilgili denizde kullandıkları av gereçlerini markalama sistemi getirildi. Biz Hatay Birlik olarak ilçe tarım bakanımız ile beraber çalışmak kaydıyla balıkçılara kullandıkları av malzemesi çeşidine göre marka dağıttı, onlar da bu markaları ilçe tarım eşliğinde ağlarına taktılar ve denize attılar bu konu önemli” şeklinde konuştu.

DEPREMZEDE BALIKÇILARIN TALEPLERİ VE İSTEKLERİ

Depremzede olan balıkçıların istekleri ve taleplerine de değinen balıkçı Kadir Akkan da şunları söyledi: “Sezonun açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen hazırlıklarının bitmemesi ve Depremi yaşayan İskenderun Körfezinde balıkçıların av sezonu zamanı teknelerini 13 kulaç mesafesinde değil, 10 kulaç mesafesinde olmaları talebinde bulunuyoruz. Depremden sonra hiç denize de çıkamadık. Bir avcılık da yapamadık, normal şartlarda bizim hazırlığımızın bitmesi gerekiyorken 15 Eylül’e kadar biz hazırlıklara yeni başladık. Hiçbir yer olmadığı için limanda buraya yaptıkları gibi hemen fırsat bulup aldık. 2 günden beri yapıyoruz, ne yapabilirsek yapıp tekrar tekneye alacağız, limanda kalacak yerimiz yok ama şimdi yapıyorlar. Tekneleri bile rıhtıma kaldıramadık. Boya bir şey yapamadık, kaldıramadık, kaldırsak da bizi yolladılar diğer limanlara Bir vinç 40-50 bin lira ücret istedi bizden. İmkanlarımız da olmadı maddi yönden Doğu Akdeniz Bölgesi olarak deprem bölgesi olarak en azından bazı kanunların biraz esnetilmesini istiyoruz. Avcılık sezonu zamanı buralarda 13 kulaç yasağı var, burası Körfez olduğu için sıkıntılı 13 kulaçta çok fazla açığa çıkıyoruz, teknelerimiz açık suya elverişli değil, daha önce 6 kulaçtı o yönden çok mağduruz en azından 10 kulaç bu deprem bölgesinde yapmalarını istiyoruz…”

IMG_20230912_124028IMG_20230912_124026IMG_20230912_123730IMG_20230912_123357IMG_20230912_121908IMG_20230912_120631-1IMG_20230912_115310