Deprem bölgesinde yaşanan felaketin özellikle YKS’ye hazırlanan sınav kaygısının önüne geçtiğini, öğrencilerin bu süreci başarıya dönüştürmek için neler yapması gerektiği konusunda bilgiler veren Pkikolag Uğur Seküçoğlu “Sınava çalışamadıkları bir dönem oldu ve bu dönem kendi üzerlerinde bir baskı oluşturdu. Bu 1 ayı kaçırdı ama bunu telefi etmesi için önlerinde 3 aya yakın bir süre vardı. Öğrenciler kaçırdığı zamana değil de telafi ettiği süreye odaklaması gerekiyor” dedi.
Bireyin kendi kontrolü olan şeylere odaklanması gerektiğinin altını çizen Psikolog Seküçoğlu “Sınavın en büyük problemlerinden biride bireyin sınava verdiği anlam oluyor. Yaşanılan depremde aile kayıpları olabiliyor ya da maddi kayıp değil manevi kayıpta olabiliyor bir şehir kayboldu. Bu süreç çocukları ister istemez olumsuz yönde etkiledi. Burada bireyin yapması gereken şey olumsuz düşüncelerden çekip olumlu düşüncelere çekmesi gerekiyor” diye konuştu.
ÖĞRECİLER SINAVA NASIL GİRMELİ
Deprem bölgesinde çadır kentte gönüllü olarak da depremzede olan vatandaşlara ve YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) hazırlığı yapan öğrencilere psikolojik olarak da destek veren Uğur Seküçoğlu “Aslında burada ön önemli problemlerinden birisi öğrenciler ebeveynleri kendisi oluyor. Sınavla ilgili bireyin verdiği anlam ve bireyin düşüncesi oluyor. Ebeveynler sınav öncesi yıkıcı baskısını azaltması gerekiyor. Ebeveynler bu düzlükte kendilerini frenlemesi lazım kendini sına üzerindeki düşüncelerini hafifletmeleri lazım” şeklinde konuştu.