Depremin ardından gerçekleştirilen yıkımlar ve mevsim değişikliklerin yarattığı olumsuzluklar, salgının yayılmasına yol açtığı bu dönemde uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Hava kirliliğinin yanı sıra mevsim dönüşümün yarattığı salgınla mücadele eden vatandaşlar, hastanelerin acil servis ve poliklinikleri dolduruyor.
Bu konuda önemli uyarılarda bulunan MD Park Hastanesi Dahiliye uzmanı Dr. Süleyman Saygılı, özellikle kronik hastaların bu süreci çok daha dikkatli yönetmeleri gerektiğini söyledi.
Dr. Süleyman Saygılı, depremin ardından gerçekleştirilen yıkımların hava kirliliğini ve hijyenik şartların olumsuz etkilediğine dikkat çekerken “Hijyenik ortamın yeterli düzeyde olmaması maalesef solunum yolu hastalıkları ya da mide bağırsak hastalıklarını en azamiye çıkarttı. Çok salgın var. Bir dezavantajımız mevsim değişikliğinde organizma bağışıklık sisteminde biraz düşme olur, biraz zayıflama olur. Hijyenik şartların iyi olmaması nedeniyle mide ve bağırsak hastalıkları maalesef çok fazla görmeye başladık. Buna paralel olarak kusma, ishal, ateşlenme, karın ağrıları çeken çok fazla hasta bizlere gelmektedir. Bu etkenleri taşıyan hastalar tansiyon ve bitkin duruma düşmektedir. Fakat bu durumda gelen hastaları tedavi edebiliyoruz” dedi.
YIKILACAK BİNALAR ISLATILMALI
Mide hastalıklarının dışında solunum yolu hastalıklarının da çok görüldüğünün altını çizen Dr. Saygılı “Gerçekleştirilen yıkım nedeniyle hava kirliliği üst seviyelere çıktı. Yıkım konusunda sağlık yönünden hatalar yapılıyor. Yıkım yapılırken mutlaka binanın ıslak olması gerekiyor. Bolca ıslatılmalıdır. Islak olmayan binalarda çok toz ve duman çıkıyor, hava kirliliğini de tetiklerken beraberinde sağlık sorunlarını getiriyor. Toz, dumandan ve hava kirliliğinden dolayı toz içinde asbest denilen maddenin fazla olması solunum yolları hastalıkları, nefes darlığı, öksürük çok fazla olabilmekte ve poliklinikler bu hastalıkları yaşayan insanlarla dolup taşmaktadır” diye konuştu.
MASKE KULLANILMALI
Dr. Saygılı, yıkımların yarattığı hava kirliliği ve mevsim değişikliğiyle baş gösteren hastalıklardan etkilenmemek için vatandaşın kendine göre tedbirler alması gerektiğine dikkat çekerek “Bu dönem, sağlık açısından tüm olumsuzlukların yaşandığı bir süreci yaşıyoruz. Bu süreci az hasarla atlatmak elimizdedir. Kronik hastalığı olan kişilerin muhakkak maske takması gerekiyor ve toz duman yerlerden uzak kalmaları lazım. Sadece kronik hastalar değil, normal vatandaş da kendini bu olumsuzluklardan korumak için maske kullanmalıdır. Aslında maskenin en fazla kullanılması gereken bir süreci yaşıyoruz” tavsiyelerinde bulundu.
ŞEHİR SUYUNA DİKKAT
Depremin yarattığı olumsuzluklardan birinin de içme suyu hatlarının gördüğü hasar olduğunu vurgulayan Dr. Saygılı, çok emin olmadıkça şehir suyunun içilmemesi tavsiyesinde bulundu. Saygılı, hasarlardan dolayı sık sık kesilen suların tekrar geldiği anlarda kullanılmasının sakıncalı olduğu vurgusunu yaparak “İskenderun suyu sürekli kesilip gelmesiyle kirlenebiliyor. Belediyenin de bu konuda dikkat etmesi gerekiyor. Su kesildiğinde boruların içerisindeki su boşalıyor ve negatif bir basınç oluyor. Eğer borulardan dışarıya ufak bir sızıntı varsa, yani toprağın içinde sızıntı varsa o sızıntı tekrar boruların içerisine geçiyor ve bu olay maalesef hastalık yapıyor. Şehirdeki suyun tamamen temiz oluşundan emin olmadıktan sonra içilmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.