Türk Eczacıları Birliği 28.Bölge Hatay Eczacı Odası İskenderun Temsilciliği Başkanı Ahmet Türen yıkılan Devlet Hastanesi A Blok kapısı önünde eczacıların da katılımıyla basın açıklaması yaptı.
Temsilcilik Başkanı Ahmet Tören, Yaşanan yüzyılın felaketi sonrasında İlçede faaliyet gösteren 118 eczaneden 5’inin tamamen yıkıldığını, 1’inin acil yıkılacak ve henüz hasar tespitlerinin kesin sonuçlanmamış 30’a yakın orta-ağır hasarlı eczane bulunduğunu söyledi.
Depremin ilk gününden itibaren meslektaşlarının inisiyatif (risk) alarak, henüz hasar tespitleri yapılmamış olmasına rağmen eczanelerini açtıklarını vurgulayan Tören “Ayrıca gönüllü olarak İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) yerleşkesinde açtığımız sahra eczanesinde vatandaşlarımızın ilaç-eczacılık ve medikal anlamda ihtiyaçlarını ücretsiz karşılamak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen gönüllü eczacılarımızın da destekleri ile hizmet verilmiştir. 1 Mart 2023 tarihi itibariyle sahra eczanesi kapatılarak hizmetlerimize eczanelerimizden devam edilmiştir” dedi.
İskenderun Devlet Hastanesi A blok yıkıldığına işaret eden Başkan Ahmet Tören, “Etrafında bulunan 22 eczanemizden 4’ü tamamen yıkılmış ve hastanemiz yıkılmasına rağmen kalan 18 eczanemiz hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı bölgede ayrıca medikal, optik ve birçok meslek grubundan esnafımız hizmet vermeye devam etmektedir. Yıkılan hastanenin 30 dönüme yakın arazisinin olduğu, buranın merkezi bir konumda oluşu, komşu ilçelerden kolay ulaşılabilir olması ve buranın da vatandaşlarımızın zihninde bir sağlık alanı olarak yer etmesi nedeniyle; İskenderun’umuzun yeniden inşa ve ihya sürecinde bu alanın önemini öne çıkarmaktadır” diye konuştu.
Ahmet Tören, vatandaşların barınma sorunu çözülene kadar bir süre konteynır ve çadır kentlerde yaşayacakları da göz önüne alındığında, toplu yaşamaktan kaynaklanan solunum yolları hastalıkları, enkaz kaldırma işlerinden kaynaklı oluşabilecek toz ve çevre kirliliğinden kaynaklı hastalıklar, havaların da ısınması ile birlikte özellikle uyuz, alerji, bit, ishal gibi hastalıkların artabileceği ve sadece İskenderun Devlet Hastanesi B Bloğunun hizmet vermesi ihtiyacı karşılayamayacağına vurgu yaptı.
Başkan Tören şöyle devam etti: “Ayrıca olabilecek yeni afetlerde buranın hizmetlerinde de aksamalar olabileceği, bölgede faaliyet gösteren tüm iş kollarının ortak isteği ve vatandaşlarımızın da talepleri göz önüne alınarak aynı yere (yıkılan eski SSK hastanesinin yerine) şehrimizde yapılacak olan yeni devlet hastanelerinden 200 Yataklı İlk ve Acil Yardım Hastanesinin yıkılan hastanenin yerine yapılması kamu sağlığı yararına olacaktır. 6 Nisan Perşembe günü İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu’ da buraya yaptığı ziyaretinde eczacılarımızın sorunlarını dinlemiş ve Sağlık Bakanımız ile telefonda konuşarak buraya bir hastane yapılması konusunda taleplerimizi iletmiştir. Bizlere gösterdiği ilgi ve alaka için ayrıca kendilerine teşekkür eder her iki bakanımızın da konunun takipçisi olmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımızın en iyi şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi ve İlaç-eczacılık hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülebilmesi adına yıkılan Devlet Hastanesi A Blok yerleşkesinin yeniden bir sağlık hizmet sunucusu haline getirilmesi konusundaki hassasiyetimizi ve endişelerimizi belirtir, konu hakkında gerekli çalışmaları yapmak üzere Sivil Toplum Kuruluşlarımızı ve ilgili kamu kurum/kuruluşlarımızı göreve davet etmekteyiz”