İSTE (İskenderun Teknik Üniversitesi) Merkez yerleşkesinde Üsküdar Belediyesi konteyner kentte konuşlanan ’Sevgi ve Sağlık TIR’inda ‘Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam’ Proje kapsamındaki depremzede çocuklar gezici ‘göz tarama’ muayenesi yapıldı.
Projeye dahil olarak çalışmalara katılan İstanbul Acıbadem Üniversitesi optisyenlik programı öğretim üyesi Turgut Çakar, güneş gözlüğünün önemine dikkat çekti.
Turgut Çakır, bundan yüzyıllar öncesine kadar güneş gözlüklerinin daha çok ışıktan korumak için kullanıldığına vurgu yaparak “Kar körlüğünü engellemek için kullanılan sağlık malzemesiydi güneş gözlükleri. Ozon tabakasının incelmesinden sonra dünyaya ulaşan ultraviyole miktarının artması artık güneş gözlüğünü artık bir aksesuar olarak ya da ışıktan koruyan bir malzeme olmaktan çıkarmış sağlık gereci pozisyonuna getirilmiştir” dedi.
Ozan tabakasının incelmesinin ultraviyole ışınlarda ne yaptığı konusunda da bilgiler veren İstanbul Acıbadem Üniversitesi optisyenlik programı öğretim üyesi Turgut Çakır “Gözün kapalı kalıp ışık miktarın azaltması için kapalı kalması ve refleksin bir dönem sonra ciddi sağlık problemine yol açıyor. Katarakt başta olmak üzere göz yanıkları ve benzer birçok komplikasyonda neden olabiliyor. Bu nedenle gözümü hem ışıktan aynı zamanda da zararlı ışınlardan koruyan bir gözlük kullanmak zorundayız” diye konuştu.
Aslında optisyenlere gözün anatomik yapısını ve göz bebeklerinin birbirine olan uzaklığını göre uygun bir gözlük de verdiğini anımsatan Çakır “Çok koyu bir cam takılırsa ultraviyole absorpsiyon normalinde çok daha fazla zarar verir. Çünkü aynı zamanda da gözümüzün koruma refleksi var biz ışığa çıktığımız zaman göz bebeği küçülüyor, içeriye giren ışık ve ışın miktarını azaltıyor. Ama ultraviyole absorpsiyonu olmayan yani UV den korunmayan bir güneş gözlüğü taktığınız zaman renkli bir cam olduğu için göz kendi koruma mekanizmasını devre dışı bırakıyor. Daha iyi görmek için pupil açık kalıyor ve içeriye giren zararlı ışın miktarı artıyor. Bu nedenle optisyen birinin size tavsiye edeceği gözlüğü ürünü almak zorundasınız” şeklinde konuştu.
Bölgenin beslenme tarzına göre baharatlar tuzlar ya da aşırı terleme saplarda kolajeni bozulmalara neden olduğuna işaret eden Turgut Çakır şunları söyledi: “Bunu önlemek için plastik çaplı daha farklı ürünler tavsiye edilebilir. Büyük markette satılan ve işporta tezgahlarında satılan gözlükler genel olarak iyidir demek ya da kötüdür demek büyük bir sakınca. Burada önemli olan kullanılan malzemenin emtianın içeriği o yüzden benim tavsiyem yine optisyen almanız gerekiyor. Çünkü optisyenler tüm ürünler sağlık bakanlığının denetimi ile onay alarak o müesseselere gelmiş ve gerekli testlerden sonra rafa dizilmiş ürünlerdir.”