Bolluk ve bereketin, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın simgesi olan Aşure. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı'nın 10. günü Aşure Gününde Yurdun dört bir yanında pişiriliyor, insanların ağızları tatlandırılıyor.
Bu gelenek İskenderun’da da geçmişten bugüne taşınarak Aşure gününde kazanlarda yapılan aşure lezzeti insanlara ikram ediliyor. İskenderun İlçe Müftüsü Ramazan Avcı Muharrem ayı ve aşurenin önemine dikkat çekerek “Muharrem ayı, Arabi aylarının ilkidir. Birçok olumlu, olumsuz olaylar gerçekleşmekle beraber peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) muharrem ayında oruç tutulmasını, özellikle 9. Günü ve 10. Günü veya 10. Günü, 11. Gününde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir” dedi.
Osmanlı döneminde, özellikle saraydan başlayarak halkın arasında yayılan aşure tatlısı oluşturulduğunu aktaran Müftü Ramazan Avcı “Bizler de bunu günümüzde örfümüzde, âdetimizde, geleneğimizde, göreneğimizde aşure aşı pişirilmektedir. Camilerimizden olsun veya mahalle aralarında olsun, dağıtımı yapılmaktadır. Bugün önemli çünkü bizim birlik ve beraberliğimize, birlikte yaşamanın huzurunu ve mutluluğunu gösteren önemli bir aktivite, önemli bir program oluyor. Tabi ilk geldisine bakarsak, Nuh (as)’ın tufanının sona ermesinde, gemide bulunan inanan kimselerin yanında bulundurdukları bütün erzak, bir araya getirilmek suretiyle bir kazanda pişirilmiş, orada bulunan insanlara dağıtılmıştır. İlk geldisi de bu şekilde anlatılmaktadır’ şeklinde konuştu. ’