İller Bankası tarafından finanse edilen İskenderun Atıksu Arıtma Tesisi onarımı işini üstlenen Feza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Şantiye Müdürü Garip Sönmez, terfi istasyonunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Önceki dönemlerde İskenderun Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü görevini de yapmış olan Garip Sönmez “Yağmur suyu, atık suların, deniz sularının taşmasıyla İskenderun sahilini sellere boğan bu suları gidermek için İller Bankası marifetiyle ihale yapılmış, Ankara firması olan Feza İnşaat bu işi almış. İş kapsamında beni de davet ettiler” dedi.
İskenderun belediyesinin eski Su ve Kanalizasyon Müdürü olduğunu hatırlatan oluşan hasarlara aktaran Garip Sönmez “Halk arasında jet pomba olarak bilinen sel baskınlarını, su baskınlarını tahliye eden bu önemli pompayı 2010 yılında yapmıştık. Hem onda hem atık suların, pis suların gelip biriktiği kuyuda arızalar oluşmuştu depremde. Bunları tamir ettik. Bunlar yapılmadan önce yaşanan baskınlar şu an minimuma indi. Eski pompamızın tamiratını yaptık, Kasım ayının sonunda yenisi gelecek, onu da monte edeceğiz” diye konuştu.
Şehir merkezindeki mahallelerin önemli bir kısmının atık sularının, 9 metre derinliğinde 8 metre çapındaki kuyuya gelerek buradaki pompalarla Meydan Mahallesindeki atık su arıtma tesisine ilettiğini ifade eden Garip Sönmez şöyle devam etti: “Pompalar deprem dolayısıyla hasar gördü. Pompaların tamirini yaptık geçici olarak çalıştırdık. Şu an kalıcı olanın montajına başlıyoruz. Bir iki gün içerisinde hepsi bitecektir. Pompalarımız tamamen devreye girdiği zaman kalıcı olarak atık sularımızı arıtma tesisimize iletmiş olacağız. Yağmur da yağsa denizde taşsa herhangi bir su baskınına, birikintilere maruz kalmayacağız”
Altyapıda oluşan hasarların da giderilmesi gerektiğini ifade eden Sönmez; “Yağmur suyu yükselti istasyonları, atık suyu yükselti istasyonları, barınak yükselti istasyonları aslında şehrin kalbi diyebiliriz. Yağmur suyu kanalizasyon boruları da depremde ciddi anlamda hasar görmüş, çökme olmuş, kırılma olmuş, tıkanma olmuş. Bunların bir an önce giderilmesi gerekiyor. Kalbi çalıştırıyoruz ama atardamarlar, toplardamarlar, kılcal damarlarda büyük hasarlar var o hasarların da bir an önce giderilmesi olmazsa olmaz. Bunlara önem verilmeli” şeklinde konuştu.