Hatay’ın ikinci Yükseköğretim Kurumu İskenderun Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler 2023-2024 Eğitim- Öğretim dönemi başladı. İSTE (İskenderun Teknik Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci Senato salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelerek başta sosyal medyada kendilerinin sorumluluk alanlarının dışında yapılan paylaşımlar ve eleştirilerle işaret eden Rektör Depci “Kampüslerimizde 2 Ekim Pazartesi günü 2023-2024 Eğitim- Öğretim yılına başlandı. Günlerdir eğitim ve öğretim ile ilgili her türlü mevzu sosyal medyada, basında ve birçok platformlarda konuşuluyor. Bunu birçok konuda malzeme etmek isteyen birçok insan da çıkabiliyor. Önemli olan öyle bir nokta var; ‘ben İskenderun Teknik Üniversitesi rektör olarak görevlerimi yapmakla mükellefim” dedi.
En büyük görevinin şu anda eğitim ve öğretimi devam ettirmek olduğunun altını çizen İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci “Rektörün tek görevi, Üniversitede eğitim öğretimi belirlemek, bunu güvenli bir ortamda sağlamak, bizim görevimiz bu. Tabi ki fark ettiğim kadarıyla anlam ve yetki kargaşası oluyor, bunun farkındayım. Bizim yetki ve sorumluluk alanımız olmayan konularda bizlere atıfta da bulunuluyor, anlıyorum. Deprem kaynaklı psikolojik olarak tabi ki hepimiz de hasar aldık ve üzüntüler içerisindeyiz. Şu anda sayı olarak 15 bin 300 öğrenciyi geçtik. Doktorlar, Dişçiler yüz yüze eğitim yapmak zorundalar. Ama bir mühendis hata yaptığı zaman yüzler, binler ölür, bunu hepimiz yaşadık. İnşaatlarımızda, makinada, zeminde yaşadık, hepimiz yakınlarımızı kaybetmedik mi? Ben 18 personelimi bir anda kaybettim. Bu bize şunu gösteriyor, bizi deprem öldürmedi, bizi yapılan binalar öldürdü. Bir yıl uzaktan eğitim yapacağım mühendislerle, bu mühendislerin lütfen elinizi vicdanınıza koyun, bir anne baba olarak da; kim işe alır? Kim o mühendisin yaptığı evde oturur? Geleceğimiz olan bu çocuklar işsiz kalır” diye konuştu.
Yurtlar konusunda Kaymakam, belediye başkanı, Gençlik İl Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürüyle bir araya geldiklerini ifade eden İSTE Rektörü Depci “Yaptığımız toplantıda ben 15 binden fazla öğrencim var dedim, yüz yüzü eğitime gelmesi gereken öğrencilerim var. Belediye başkanımız 15 bin öğrencinizi getir, biz bakarız, dedi. Ama ben öğrencilerimizin hepsini getirsem, üniversitenin ve şehrin altyapısı bunu karşılayamayacak, şu yoğunlukta. Bir kısmı dedi ki, bir sene sonraya erteleyelim; bir sene sonra ne değişecek? Benim zaden öğrencim 15 binken, 17 bin olacak. Bundan önce baktığında zaten böyle barınma gibi bir sorun İskenderun’da büyük bir problemimiz olmadı. Kentin paydaşlarıyla 15 bin 200 öğrencimizi getirmek olmaz, en azından teknik mesela, Kaptanlarımı, uzun yol kaptanlarımı getirmek zorundayım. Çünkü siz kaptan yetiştiriyorsunuz. inşaat mühendisliğimi, makine mühendisliğimi, mekatronik mühendisliği öğrencilerimizi yüz yüze yapmak zorundayız. Bilgisayar mühendisliğimi getirmedim, bin 500 kişiler. Getirebileceğim maksimum öğrenci sayısını getirdim. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın İl müdürlüğümüzün bize verdiği yatak kapasitesine göre kız ve erkek öğrencilere göre ayırdık” şeklinde konuştu.
İSTE Yerleşkesindeki konteynerlerin hiçbirinin rektörlüğe bağlı olmadığını ve konteynerlerin içtihatlarına bakıldığında güvenlik açısından bir kapısının olması gerektiğini aktaran Rektör Depci dışarıdaki konteyner kentlerde de yanı şeyin geçerli olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “İnsanların güvenliğini sağlamak zorundasınız. Bugün herkes iyi niyetli değil, bizler gibi. Ama ben paydaşıyım. Üniversite içerisinde öğrenci 4 bin kişi hareket halinde. Benim öğrencilerimi düşünmem elzem. Ben de orada kalıyorum. Sabah kalkıyoruz, çıkıyoruz dolanıp geliyoruz. Şöyle bir şey var, Kuralsa uyulması gerekir, olması gereken de budur.”
Rektör Depci ayrıca, Kocaeli'nden 1400 metrekarelik kapalı Çelik konstrüksiyon Yapı hibesini aldıklarını da ifade ederek, yukarı kampüste İskenderun Meslek Yüksekokuluna kuracaklarını ve orada bir laboratuvar yapmaları gerektiğini, çünkü iki yıllık makine öğrencilerinin ihtiyacı olduğunu kaydetti.