Çalıştay, Türkiye ve Bulgaristan'dan bilim insanlarının yanı sıra İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu'nun katılımıyla yapıldı. İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, çalıştayın detayları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Turan, çalıştayın, Türkiye ile Bulgaristan arasında zargan popülasyonlarını sürdürülebilir avcılığı geliştirmek amacıyla morfolojik ve genetik analizler ile stok tespit metotlarını kullanarak yürütülen bir TÜBİTAK destekli proje olduğunu söyledi.

Projenin Bulgaristan'da Bulgarian Academy of Sciences (BAS) tarafından da desteklendiğini kaydeden Prof. Dr. Turan “İki ülke arasında ikili iş birliği çerçevesinde yürütülen bu proje, özellikle Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan zargan türlerini incelemektedir" dedi.

Prof. Dr. Turan, Karadeniz'de daha önce kaydı bulunmayan Belone svetovidovi türüne dair önemli bulgular elde ettiklerini ve bu türün, Karadeniz'deki zargan avcılığının büyük kısmını oluşturduğunu vurguladı.  Ayrıca, Belone belone türünün yalnızca Türkiye denizlerinde bulunduğunu, Bulgaristan sularında ise farklı bir türün avlandığını tespit ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Turan Çalıştayda elde edilen veriler doğrultusunda, aşırı yıpranmış stokların korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması amacıyla çeşitli önerilerde bulunulduğunu kaydetti.

Çalıştayın, Uluslararası iş birliğini teşvik eden, zargan türlerinin yönetimi ve korunması konusunda değerli veriler sunmayı amaçladığını aktaran Prof. Dr. Turan, "Bu proje ile Türkiye ve Bulgaristan kıyılarındaki zargan popülasyonlarının daha etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini hedefliyoruz. Elde ettiğimiz veriler, avcılık verilerinin ve türlerin doğru bir şekilde belirlenmesinin önemini ortaya koyuyor. Devlet istatistikleri avcılık verilerinin toplamasında bakanlık yetkilerinin toplanmasında ve bununla ilgili kurallar yer almasıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu projenin de amacı zaten ana hedeflerinden biri budur” diye konuştu.

Belone svetovidovi türün ilk kez kaydını Karadeniz'den verdiklerine de değinen Prof. Dr. Turun “Aslında baktığımızda Belona Belone dediğimiz türün Karadeniz'de çok az yani az bir miktarda kaldığını esas yaygın türün Belone svetovidovi dediğimiz diğer başka bir türün yani daha önce Karadeniz'de kaydı verilmeyen türün olduğunu ortaya çıkardık. Bu da çok önemli bir veri. Çok gerekli stokların yönetiminde sürdürülebilir yönetimde. Çünkü avlandığınız aldığınız puan farklı bir stok yani. Farklı bir stok şeklinde avlıyorsunuz. Bu da o stokların yok olmasına sebep verebilir veya veriyor. Ondan dolayı doğru türün avcılık verilerin alınması örneğin çok hayati bir önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.