6 Şubat deprem felaketiyle yıkılan, büyük kayıplar yaşayan, beş ay aradan sonra denizden rızkını çıkarmak üzere mavi vatana açılacak olan Körfez Balıkçısının sezon açılışı için Konacık Barınağında tören gerçekleştirildi.
Törene, AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Konacık Işıklı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cuma Aslan, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Celal Bilen, İMEAK (İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri, DTO (Deniz Ticaret Odası) İskenderun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, balıkçılar ve davetliler katıldı.
Vali Mustafa Masatlı, İlde 4 tane balıkçı barınağının bulunduğunun altını çizerek Arsuz, Samandağ, İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde toplamda 369 gemi ve ruhsatlı 24 bin 600'den fazla balıkçının olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023-2024 av sezonu açılış konuşmasında deprem bölgesindeki balıkçıların da destekleneceği müjdesini verdiğini anımsatan Masatlı, “Akdeniz’imizde de 15 Eylül'de balıkçılarımız Vira bismillah diyerek denizlere açılacak ve önümüzdeki 7 ay boyunca rızıklarının peşinde koşacaklardır. Denizlerimizde kısmetlerimizin peşinde koştuğumuz aylar boyunca ağlarımızın hep dolu çıkmasını temenni ediyorum. Ülkemiz uzun sahil şeridi yaygın iç sular ve nehir sistemleri ile birlikte önemli balıkçılık merkezlerinden bir tanesidir. Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin kaynaklara sahip olan ülkemize bu avantajları kullandığımızda sektörden daha fazla daha fazla pay alacağından bir şüphem yok. Kaçak ve bilinçsiz avcılığın önüne hep birlikte geçebiliriz” diye konuştu.
Hatay Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Celal Bilen de, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında balıkçıların maddi ve manevi kayıplar verdiğini av sezonun açılmasında da sıkıntılar ile sezona başlayacağını belirterek " Türkiye ekonomisine %25 katkı sağlayan balıkçılık sektörü maalesef bugünlerde 2023 2024 av sezonuna çok dertli giriyor. Maalesef dünyada petrol ve akaryakıt olayının Türkiye'de aşırı derecede etkisi şu günlerde akaryakıtta görülmektedir balıkçımızın akaryakıtın sıkıntısını devletimizden KDV ve ÖTV bir şekilde indirmesini temenni ediyoruz. Türkiye'ye maalesef ki İran’dan karides ithalatı başladı. Yarın mevsim başlıyor karides çıkacak balıkçımız bu karidesi kime satacak tüccarlar kara kara düşünüyor. Temennimiz en kısa zamanda bu konu üzerinde durmaları“ şeklinde konuştu.
İMEAK (İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri), DTO (Deniz Ticaret Odası) İskenderun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ise Şunları söyledi: “Körfezimiz balık yumurtlama Körfezi aynı zamanda sanayinin yoğun olduğu bir Körfez sanayinin getirdiği Deniz ısınması küresel ısınmadan dolayı denizlerimiz ısınıyor balık popülasyonunda ne alanda üniversitemizde çalışmalarımız devam ediyor Bir avantajımız da var körfezimizde dip akıntımız var. Dip akıntısı yönlerinde de bir çalışmamız oldu. Bilirkişi olarak üniversitemiz baz alıyoruz ilçe tarımla da birlikte çalışıyoruz. Deniz dibimiz kirli üzülerek söylüyorum ki Mısır'dan sonra Akdeniz kirleten ülkeyiz. Deniz gibi temizliğimiz önemli balıkçı arkadaşlarımız da dikkat etsinler trollerinde yakaladıkları çöpleri de bir şekilde toplamayı da ticari değer vermeyi de yıkamadıklarımız çöpleri atmazsak önleyebiliriz.”
Törene katılan protokol üyelerinin birlikte kestiği açılış kurdelesinin ardından balıkçılar teknelerini çalıştırdı, sembolik olarak mavi sulara yöneldi. Gerçekleştirilen programda, vatandaşlara balık ekmek ikram edildi. Hataylı Balıkçılar ise 15 Eylül gecesi mavi vatana açılarak, saat 00.00'dan itibaren av yasağının kalkmasıyla ağlarını Akdeniz’in bereketli sularına bırakmak üzere ‘Vira Bismillah’ dedi.