Leyleklerin göçü, sadece doğaseverler için değil, aynı zamanda ekosistem için de önemli bir olay, her yıl bu dönemde yaşanan göç hareketleri, doğanın düzeni ve kuşların yaşam döngüsü hakkında önemli bilgiler sunuyor. Hatay'da yaşanan bu olağanüstü anlar, gökyüzünde meydana gelen bu doğa olayı ne denli etkileyici ve özel olduğunu meraklılarına bir kez daha gösteriyor.
Yaz mevsimini nesillerinin sürdürülebilirliği için üreme alanları Kuzey Avrupa, Asya’da geçiren ve dönüş yolunda olan, ailelerine yeni üyelerini katan leylekler şu günlerde Hatay üzerinden güneye uçuyorlar. Kuzey Avrupa’dan dönüş yapan leylekleri gruplar halinde İstanbul rotasından Hatay’a ulaşırken, kıyı şeridini kullanarak Erzin, Dörtyol, Payas İskenderun, Arsuz ve Samandağ semalarını kullanıyorlar. Göçmen kuşların Asya yönünden gelen grupları da yine güneye geçişte Hatay’ı Amanos dağlarının diğer yakasından Hassa Kırıkhan Reyhanlı üzerinden geçişlerini yapıyorlar. Avrupa ve Asya’dan Afrika yolculuğu sırasında göçmen kuşlar iki ayrı rota çizip, Hatay’da birleştiğinde seyri hoş büyüleyici bir doğa olayına ev sahipliği yapıyor. Kuzeyden güneye doğru göç eden leyleklerin, Afrika’ya geçişi sırasında Hatay'ın üzerinden geçtikleri an, gökyüzünde görsel bir şölen oluşturuyor.
Göçmen leylekler, her yıl olduğu gibi bu sene de, binlerce kilometrelik uzun yolculuklarının ikinci ve en önemli geçiş noktası Hatay’da sulak alanlarda da dinlenme, karınlarını doyurma gibi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yeniden yolculuğa devam ettikleri gözleniyor.
Bu muazzam göç hareketi sırasında, gökyüzü binlerce leyleğin oluşturduğu valsı andıran görüntüsüyle ilgi çekiyor.