6 Şubatta yüzyılın felaketi depremle 11 ilin en fazla etkilenen, büyük kayıplar yaşanan Hatay’da, özellikle de İskenderun ilçesinde fiziki durumu, sosyo-ekonomik dinamiklerin yapısal sarsıntısı insanları umutsuzluğa itti.
Depremlerle zemini çöken kentin sahil bandı her yağışlı ve rüzgârlı havada deniz taşkınlarıyla afet üstüne afetler yaşadı. Esnafı, işletmecisi, fabrikatörü, üreticisi, şehirde yaşamaya çalışan insanı olumsuzluklar zinciriyle adeta buhrana girdi.
Kentin insanları, işçisi, memuru, çalışanı işvereni ekonominin tüm dinamikleri ayağa kalkmak için tutunacak bir dal, umut, ışık beklerken depremin ardından ayakta kalabilen belki de en sağlam yapılarından biri olan İskenderun’da Merkez Bankası Şube binasının zaman zaman taşkın sulara teslim olduğu gerekçesiyle başka bir yere taşınacağı dillendirilmesi şoku yaşanıyor.
Türkiye'de Merkez Bankası Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Trabzon ve Van’da şubeleri bulunuyor. 20’si il, tek ilçede kurulu bulunan 21. Şubesi İskenderun Merkez Bankası, suların her bulandığında kentten söküp alınmak istenmesi kent halkı ve dinamiklerini de bezdirdi.
İskenderun, Doğu Akdeniz’de ticaret ve sanayinin kalbi olarak, geçmişten bugüne üstlendiği misyonuyla Merkez Bankası şubesi taşıyabilen ender yerlerden biri. Ekonomik hacim, para hareketliliği bu kentte bir Merkez Bankası bulunması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Fısıltı gazetelerinin dillendirdiği Merkez Bankasının başka yere taşınacağı söylentisine vatandaşlar tepkili, bu konuda yetkililerin ve ilgililerin açıklama yapması gerektiğine işaret ediyorlar.