İskenderun Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Özel, Tosyalı ve Özer deprem sonrası kentte yapılan çalışmalarla basın mensuplarıyla sohbet etme imkanı buldu.
İskenderun’da hasar 3 numaralı Doğan Restoran ,Nikah Salonu gibi ciddi hasar almış binaların tadilat ve tamiratlarını bitirerek vatandaşların hizmetine sunmak normalleşme sürecini hızlandırmak için projelerden bahseden Belediye Başkanı Fatih Tosyalı; “Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor bunlardan bir tanesi de 3 Numaralı Doğan restoran hala çalışmalar devam ediyor nikah salonu ciddi hasarlar vardı bunları da hızlı bir şekilde tadilat ve yapımını gerçekleştirip insanların kullanımına sunmak için normalleşme adına çok gayretler gösteriyoruz projeler hızla devam ediyor. Kolay bir süreç değil bunları hep birlikte atlatacağız. Antakya'ya göre bizim İskenderun’un hasarı az değil aslında İskenderun'da ciddi hasarlar Dörtyol’a ve Payas'a göre biraz daha kötüyüz ama Antakya’ya göre daha iyiyiz” dedi
Milletvekili Abdulkadir Özel de, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Hatay İskenderun ilçesinin etkilendiğine dikkat çekerek “Barınma sorununun artık kalmadığını vatandaşların %75'i kira yardımı talebinde %25 civarında konteyner talep eden vatandaşlarının istekleri karşılanıyor. Geçici barınma imkanlarının seferber edilmesi ve bu çadırla başladı eş zamanlı çok az sayıda konteyner ile başladı sonra hava koşulları ve çok da insani olmaması gerekçesiyle çadır yerine hazırlığını yaptığımız konteyner sahaya yavaş yavaş intikal ediliyor ve bu konteyner kentler Hatay’a yavaş yavaş intikal etti ve bu konteyner kentler Hatay'ın dört bir yanında 50 bini geçti vatandaşlarımıza hak sahibi olan vatandaşlarımıza Orta hasar ve üstüne konteyner veya kira yardımı seçeneği sunduk burada mülkiyet esas kabul edilmedi ve kiracılar bu haklardan istifade ettiler %75'i kira yardımı talebinde %25 civarında konteyner talep eden var konteyner talep eden kardeşlerimizin istediklerini karşıladık” diye konuştu.
Depremin ilk haftalarından itibaren Hatay’a Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün hizmetlerine TOKİ’nin temeli atılan konutlarının sayısının 40 Bini geçtiğini ifade eden Özel “Yerinde dönüşüm için başvuru sayısı yaklaşık 80 bini geçti. Depremin 13 ve 15 gününden itibaren temelleri atılan konutlar var köy konutları bunun yanı sıra yapı işleri genel müdürlüğünün hizmetlere TOKİ'nin temelini attığı konutlar var. Şu an Hatay'da 40.000 geçmiş durumda sözleşmesi yapılıp temeli atılan konutlar çevre ve şehircilik bakanımız ilan etti yerinde dönüşüm çalışması en yüksek başvuru şu anda Hatay'da 80 bini geçti yerine dönüşüm ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 80.000 civarında yerine dönüşüm ofisleri açıldı. İskenderun ,Antakya ve diğer ilçelerimizde yerinde dönüşümler için vatandaşlarımız gidip müracaatını yapıp hak sahipliği konusunda devletin kendisine sunduğu hibe imkanlarından istifade edebiliyor” şeklinde konuştu.
Milletvekili Abdulkadir Özel depremden dolayı altyapıların ciddi hasarlar aldığını özellikle Sahil Güvenlik, Atatürk Anıt Alanın 1 metre 20 cm kadar bir çöküntüye uğraması deniz seviyesiyle eşit olduğunu söyledi.
Bazı çalışmaları HATSU ile beraber ortak yürüttüklerini de aktaran Abdulkadir Özel şöyle devam etti: “Siyaseti bir kenara bıraktık sorunları çözmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın ve hemşerilerimizin sağlıklı temiz içilebilir bir su güvenli suya kavuşması Depremden dolayı hasar gören altyapımız çöküntüye uğrayan altyapımızla alakalı yaptığımız çalışmalar var. Özellikle Sahil güvenlik ve anıt alanı arasındaki nokta her iki yönlü çökmesi ve neredeyse deniz seviyesi ile aynı olması ve aynı noktaya geldi. 1 metre 20 santime yakın çöküntü demek barınaklar sualtında kaldı. Sahil güvenlik platformu su altında kaldı sahil su altında kaldı şehrin içlerine kadar giren sular hasarsız binaların dahi Bodrum katlarına girip o binaların risk ve tehdit etmeye başladı. Ayrıca çöken terfi istasyonlarından dolayı hatsu'ya ait terhis istasyonlarından dolayı hem arıtma hem tahliye işlemi gerçekleşemediğinden şehir hem suları altında kaldı hem de pis koku sorunumuz ortaya çıktı. Dolayısıyla burada bütün bu sıkıntıları gidermek için hala devam eden çalışmalar var. Bunun yanı sıra sahilde kod düşüklüğünden kaynaklanan su baskınlarının önüne geçmek için hem barınakta çalışma başlattık hem de sahil güvenlikte hem de sahilde bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla fiziki olarak suyu kesmek mümkün suları kesiyoruz çünkü bir taraftan çalışmalar yapılıyor“
İlk önceliğin güvenlik, şehrin deniz suyu, yağmur suyu, kanalizasyon gibi sorunların kalması gerektiğini işaret eden Özel “Su ikinci plana atıldı. Şehrimize iyilik yapalım derken kötülük yapmayalım. İlk önceliğimiz güvenlik kesinlikle su istemiyoruz ama bir tık daha sihir keyfini bozmayacak şekilde mühendislik bende biraz daha kısaltmamıza müsaade ediyor. Altyapı genel müdürü Yalçın ile toplantı yaptık projeyi bir metre daha kısaltacaklar yüzey genişlenecek ama bu proje yeni mastır sahil projesini zorunlu kılan bir tablo çıkaracak karşımıza. Bizim ilk önceliğimiz şehrin su baskınlarından özellikle deniz suyundan ve Medcezir olaylarından kurtulması, yağmur suyu kanalizasyon suyu gibi problemlerden tamamen kurtulması, bunun için teknik altyapının eksiksiz bir şekilde gelecek olan temiz suyun asbest tehlikesi olmadan vatandaşa ulaşması için de yine bizden talep edilen altyapısı içme suyu şebekesi sorunlu olan mahallelerden tepelerde beldelerde şu anda içme suları şeberesi şu an değiştiriliyor. Su geldi fakat bizim suyu şehir merkezine verebilmek için bu tarz dike dayanıklı altyapımızın olması lazım eğer o tazyikli dayanıklı altyapımız olmazsa iyilik yapalım derken şehre kötülük yapmış oluruz. Ayrıca yıkılmış yıkılacak olan hasarlı ağır hasarlı binaların altındaki şebekelerin kör tıpalama işleminin bitmiş olması lazım aksi takdirde o basınçla şehre su altında bırakırız bütün bunlar yapılmadan şehre su verdik diyemiyoruz maalesef ama su hazır” şeklinde konuştu.