İskenderun.org ekibi, Sahil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gördükleri bölümleri, yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaşmayı sürdürüyor. El Sanatları Bölümünde verilen eğitim ve öğrencilerin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler veren El Sanatları Bölümü Şefi Öznur Topal, “Okulumuzun ilk kurulduğu yıllardan buyana var olan ve devam eden el sanatları alanımız iki ayrı dala ayrılıyor. Bir dekoratif el sanatları, iki dekoratif el tekstili dalları, 9. sınıfta öğrencilerimiz okulumuza geliyor, 3 haftalık alan tanıtımlarından sonra tercihlerini yapıyorlar ve alanlara yerleştiriliyorlar. Daha sonrasında dokuzuncu ve onuncu sınıfları okuduktan sonra da 11. Sınıfta dallarını seçerek bu şekilde eğitimlerine devam ediyorlar” dedi.

Derslerinin içerisinde sanayi nakışı, bilgisayarda desen tasarladıkları desen programları kullandıkları bir derslerinin de olduğunu anlatan Öznur Topal  “Bilgisayarlı sanayi nakışı makinelerine gönderiyoruz ve o makinalarda armalar, çeşitli işlemeler yaptırıyoruz. Buradan mezun olan öğrencilerimiz Halk Eğitimlerde usta öğretici olabilir, müzelerde sanat danışmanı olarak çalışmalarına devam edebilirler. Çeşitli tekstil firmalarında, organizasyon şirketlerinde çalışma imkânları var. mesela dokuma atölyeleri, sanayi nakışı yapan işletmeler, bunun gibi yerlerde çalışma imkanları vardır. Yine kendi alanlarının yükseğini okuyup, öğretmenlik yapabilirler. Bir meslek altın bileziktir. Lisede verdiğimiz bu eğitim her zaman kolunuza taktığınız altın bilezik olsun diyoruz” şeklinde konuştu.   

Dekoratif el sanatları derslerinin de olduğunu ifade eden Sahil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin El sanatları bölüm öğretmeni Ayşe Arslan da şunları söyledi: “Bu alanda yapılan kapı süsleri, oyuncak yapımları gibi benzeri ürünler üretebiliyoruz. Alanımız o kadar geniş alan ki, bir tek el işlemesiyle veya el ürünüyle kısıtlamamak gerekiyor, çok geniş bir alana sahiptir. Okulumuzda faydalı model olarak su kabağından yapmış olduğumuz bir tuzluğumuz var. Mesela biz onu faydalı ürün olarak marka patentini almak için başvuruda bulunduk, şu an sonuçlanmasını bekliyoruz. Ama çok güzel bir üründür. Üzerine yine ahşap yakma modelleri işlenmiştir. Okul içerisinde minik kermesler yapıyoruz. Öğrencilerimiz yaptıkları ürünleri açtıkları sosyal medya sayfaları üzerinden satışlarını yapabiliyor, kendilerine küçük küçük kazançlar elde ediyorlar. Halk neyi Talep ediyorsa, bu alanda kendilerini o alanda ilerletiyorlar. Mesela Amigurumiden bebekler yapıp satıyorlar, maskotlar yapıyorlar ve bu şekilde kendilerine küçük kazançlar elde ediyorlar”